Mednarodna spletna stran o tajni politični policiji kot instituciji totalitarne države

Platforma evropskega spomina in vesti je v češkem in angleškem jeziku ustvarila interaktivno spletno stran o komunistični tajni politični policiji. Opremljena je z zanimivo vizualizacijo delovanja češkoslovaške tajne policije med leti 1969 in 1989. Cilj spletne strani, ki jo bo v prihodnosti mogoče dopolnjevati s podatki iz drugih držav, je pomoč pri boljšem razumevanju zgodovine totalitarizmov in njihovega vpliva na današnjo družbo.

projekt-about-rust1

Dvojezična spletna stran www.communiststatesecurity.eu  je oblikovana v sodelovanju s češkim Centrom za dokumentiranje totalitarnih režimov, poljskim Inštitutom narodnega spomina, slovaško Fundacijo Jan Langoš, estonsko ambasado na Češkem ter Fundacijo Konrad Adenauer.

Zaenkrat je na spletni strani predstavljeno delovanje češkoslovaške tajne politične policije, predvsem njena tuja obveščevalna služba in direktorati t.i. »boja proti notranjim sovražnikom«. Zanimiva značilnost so njena predstavništva po svetu, s kratkim opisom njihovih nalog in ključnega osebja.

»Oblikovali smo edinstven izobraževalni pripomoček za mednarodno javnost, vključujoč na primer zahodno evropske nosilce odločanja in EU institucije. Mnogi se verjetno ne zavedajo, kako daleč je segel vpliv KGB-ja in njegovih satelitskih tajnih policij, kako so razmišljali in delovali ter kako so izgledale njihove strukture,« je povedal Peter Rendek, direktor Centra za dokumentiranje totalitarnih režimov.

Vse objave