Mednarodni posvet o uporabi arhivskega gradiva iz komunističnega obdobja

Ljubljana (20. 10. 2017) - V začetku tedna sta se direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver in sodelavec SCNR dr. Damjan Hančič udeležila mednarodnega posveta v Zagrebu z naslovom »Vloga pisnih virov in arhivov pri zagotavljanju pravičnosti, mediacije in sprave: izkušnje iz Hrvaške, Slovenije in Nemčije«, ki je potekal v soorganizaciji Konrad Adenauer Stiffting iz Zagreba, Hrvaškega instituta za zgodovino iz Zagreba in našega SCNR-ja.

Posvet je potekal v Zlati dvorani Hrvaškega inštituta za zgodovino. Dr. Zver Valičeva je imela referat z naslovom »Politično in družbeno soočanje s totalitarno preteklostjo v Sloveniji«, dr. Hančič pa je sodeloval v diskusijskem panelu na temo »Arhivi, zgodovinarji in soočanje s komunistično preteklostjo«, kjer je predstavil svoje izkušnje kot slovenskega zgodovinarja in raziskovalca arhivskega gradiva o komunističnem obdobju v Sloveniji.

Pred konferenco sta opravila tudi štiri delovna srečanja z zanimivimi sogovorniki, in sicer s politologom dr. Tihomirjem Cipakom iz zagrebške Fakultete za politične vede, vodstvom Hrvaške katoliške univerze, novinarko  in publicistko Višnjo Starešina ter državnim sekretarjem na kulturnem ministrstvu RH dr. Ivico Poljičakom. Sogovornikom sta predstavila delo SCNR, naše izkušnje v zvezi z narodno spravo, dogovorili pa so se tudi za sodelovanje v prihodnje.Vse objave