Mednarodni znanstveni posvet v Škofji Loki »Človekove pravice in temeljne svoboščine: ZA VSE ČASE!«

Ljubljana (9. 12. 2016) - Ob 10. decembru, svetovnem dnevu človekovih pravic, je Študijski center za narodno spravo, v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico, Loškim muzejem Škofja Loka, Kulturno-zgodovinskim društvom Lonka Stara Loka in Muzejskim društvom Škofja Loka, pripravil dvodnevni mednarodni znanstveni posvet z naslovom Človekove pravice in temeljne svoboščine: ZA VSE ČASE! Posvet je potekal v Škofji Loki, 7. in 8. decembra 2016, v Galeriji Franceta Miheliča v Kašči.

img_1896

V sredo, 7. decembra, ob 17.00 je potekalo slavnostno odprtje s pozdravnima nagovoroma varuhinje človekovih pravic gospe Vlaste Nussdorfer in direktorice Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreje Valič Zver. Zbrane je pozdravil tudi župan občine Škofja Loka mag. Miha Ješe. Preko videokonference je zbrane na posvetu pozdravil tudi Friso Roscam Abbing, vodja oddelka za promocijo  temeljnih pravic Agencije Evropske unije za temeljne pravice (in nekdanji tiskovni predstavnik podpredsednika Evropske komisije Franca Frattinija, komisarja, pristojenega za vprašanja svobode, varnosti in pravice).

img_1910

Prvi del posveta je potekal v sredo zvečer, v četrtek, 8. decembra pa je sledilo nadaljevanje tega posveta. K sodelovanju smo povabili zgodovinarje, arhiviste, pravnike, sociologe, publicisti in drugi raziskovalci s področja družboslovja in humanistike, ki bodo v svojih prispevkih predstavili ter opozorili na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v slovenskem in hrvaškem prostoru v 20. stoletju. Posebej so bili vabljeni k sodelovanju avtorji, ki bodo v svojih prispevkih spregovorili o lokalni tematiki in o primerih kršenja človekovih pravic nad posamezniki ali skupinami na območju Škofje Loke in okolice. Na znanstvenem posvetu so svoje referate predstavili: dr. Marko Novak, mag. Jože Štukl, Helena Janežič, dr. Vida Deželak Barič, dr. Tamara Griesser Pečar, dr. Jernej Letnar Černič, dr. Helena Jaklitsch, dr. Milko Mikola, dr. Vladimir Geiger, dr. Marica Karakaš Obradov, dr. Martina Grahek Ravančić, dr. Blaž Torkar, Judita Šega, Ana Florjančič, Marija Gasser, Alojzij Pavel Florjančič in ddr. Marija Stanonik.

img_2008

Prizadevanji za spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo človeka sodita med najbolj plemenita prizadevanja človeštva. Iz tega izhaja priznanje temeljnih vrednot svobode, enakosti, pravičnosti in miru na svetu. Zanikanje in teptanje človekovih pravic sta pripeljala do sprevrženih dejanj, žaljivih za človeško zgodovino. Človekova svoboda in dostojanstvo sta še posebej okrnjena v nedemokratičnih družbah. Sodobna slovenska zgodovina je bila zaznamovana s totalitarnimi sistemi, v katerih so bile drastično kršene človekove pravice in svoboščine. Posledice totalitarnih režimov so močno zaznamovale tudi sosednje države. Namen posveta je osvetliti različne oblike teptanja človekovih pravic, opozoriti na njihove posledice, nagovoriti strokovno in širšo javnost in si na tak način prizadevati, da se omenjene kršitve ne bi več ponavljale.

img_1972

Vzporedno s posvetom je bila odprta in na ogled tudi razstava STOP, CENZURA! Prepovedana literatura in knjižnice 1945–1991 (NUK), ki jo je pripravila Helena Janežič, v sredo zvečer pa je ljubljanski nadškof in metropoliti Stanislav Zore daroval sv. maša za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja na Škofjeloškem.

img_1973

Vse objave