Napoved letošnje slovensnosti ob 23. avgustu

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov vas vabimo na slovesnost, ki bo v petek, 30. avgusta 2013 ob 19. uri pri italijanski kostnici nad Kobaridom.

Slavnostni govornik bo slovenski pisatelj iz Trsta gospod Boris Pahor.

Vabilo boste prejeli avgusta 2013. Vabljeni, da si dogodek vpišete v koledar in se nam pridružite v Kobaridu! IZHODIŠČE EVROPSKEGA DNEVA SPOMINA NA ŽRTVE

Evropski parlament je 2. aprila 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Ta temelji na številnih predhodnih deklaracijah in resolucijah, ki govorijo o spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, na čelu s Splošno deklaracijo o človekovih pravicah iz leta 1948. Resolucija podrobneje določa odnos evropskih institucij do totalitarizmov 20. stoletja. V svojem 15. členu poziva k razglasitvi 23. avgusta, dneva,  ko je bil podpisan pakt Ribbentrop-Molotov oz. pakt med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Vlada Republike Slovenije je 8. avgusta 2012 razglasila, da se 23. avgust v Sloveniji obeležuje kot evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

S tem smo se pridružili drugim evropskim državam, ki so resolucijo Evropskega parlamenta iz leta 2009 sprejele že prej.

Organizatorji dogodka so: Študijski center za narodno spravo Občina Kobarid Društvo slovenskih izobražencev iz TrstaVse objave