"Ni sprave brez iskanja resnice" - evropska konferenca v "Spomin na zločine totalitarnih režimov v Evropi"

Ljubljana (20. 10.2011) - V Evropskem parlamentu je včeraj popoldne potekala javna tribuna z naslovom "Spomin na zločine totalitarnih režimov v Evropi". Tribuno je organizirala politična skupina Evropske ljudske stranke (ELS), med govorci pa je bil tudi poslanec slovenskega Državnega zbora, dr. Vinko Gorenak. Tribuna je bila posvečena poročilu Evropske komisije: Spomin na zločine totalitarnih režimov  v Evropi. Na tribuni sta med drugimi nastopila tudi podpredsednik Evropskega parlamenta, László Tőkés, in predsednica parlamentarnega odbora za kulturo in izobraževanje, Doris Pack. Srečanja sta se udeležili tudi dr. Romana Jordan Cizelj, evropska poslanka iz Slovenije in mag. Andreja Valič Zver, direktorica slovenskega Študijskega centra za narodno spravo.

VIDEO: PRISPEVEK O KONFERENCI.

Govorci so odgovarjali na tri vprašanja: Kakšna je obstoječa zakonodaja, ki obravnava spomin na dejanja totalitarnih režimov?,  Kaj lahko naredimo za ohranjanje spomina na ta dejanja? in Kako zaščititi arhivsko gradivo, ki priča o obdobju totalitarizmov?

Iz Slovenije je na srečanju nastopil dr. Vinko Gorenak, poslanec SDS v DZRS in predsednik Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. Predstavil je problematiko dostopa do arhivov nekdanje tajne policije v Sloveniji in zaplete na tem področju v zadnjih letih in med drugim poudaril: “Slovenija svoje nekdanje politične policije (Službe državne varnosti) leta 1991 ni ukinila, temveč je število njenih uslužbencev znižala iz okoli 700 na okoli 300. Službo je preoblikovala v klasično obveščevalno službo (današnja SOVA), zadržala pa stare kadre. To se danes kaže kot napaka, saj so se nekdanji miselni vzorci delovanja zato ohranili vse do danes.”

Evropska zgodovina dvajsetega stoletja je skupna dediščina vseh Evropejcev, obenem pa je to ena od tem, ki deli prebivalce evropskih držav. Do sprave v Evropi je možno priti le z dialogom in iskanjem resnice o preteklih dogodkih, so se strinjali udeleženci javne tribune. Temu bo posvečeno tudi delovanje Evropske platforme spomina in vesti, ki je bila ob prisotnosti in podpori predsednikov poljske, češke in madžarske vlade ustanovljena 14. oktobra 2011 v Pragi.

Mag. Andreja Valič Zver z Aristotelisom Gavrilidiasom iz Evropske komisije ter Carlosom Closa Montero, avtorjem Španskega poročila, na temelju katerega je decembra 2010 EK pripravila poročilo o spominu na totalitarne režime.

Vse objave