O spominjanju žrtev na okrogli mizi v Reykjaviku

Reykjavik, 16. september 2013 - v ponedeljek je dr. Andreja Valič Zver, na povabilo profesorja Gissurarsona, predavala v Narodni knjižnici o pomenu spominjanja žrtev totalitarizma v Evropi.

islandija 1

Na dobro obiskanem sestanku v islandski Narodni knjižnici je v ponedeljek, 16. septembra 2013 dr. Andreja Valič Zver predavala o pomenu spominjanja žrtev totalitarizma v Evropi. Spomnila je na dejstvo, da je Slovenija v 20. Stoletju trpela pod fašističnim, nacističnim in komunističnim totalitarizmom. Množična grobišča, predvsem iz prvih letih komunističnega režima se še vedno odkrivajo in kažejo na krvav komunistični prevzem oblasti. V predavanju z naslovom »S tišino ne bomo rešili problemov«, je opozorila na težke zgodovinske dogodke, ki še vedno puščajo sledi v sedanjosti, v obliki spomenikov, pravno nerešenih zločinov ter pomanjkanjem zgodovinske zavesti mladih o komunističnem režimu in njegovih žrtvah.

 islandija 2

Srečanje z dr. Andrejo Valič Zver je potekalo v čast profesorja Arnor Hannibalssona, ki se je zaključilo z zadnjim dnem fotografske razstave "Mednarodni komunizem in Islandija". Razstavo so sicer odprli ob 23. Avgustu, dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

 islandija članek

Po dogodku je profesor Gissurarson na svojem domu  priredil sprejem za dr. Valič Zver, kjer se je srečala z ministrom za šolstvo,gospo  Illugi Gunnarsson, islandski državno knjižničarko, gospodom Ingibjörg Steinunn Sverrisdottir, gospodo Sigridur Snaevarr, nekdanjo islandsko veleposlanico v Sloveniji in profesorjem Ragnar Arnason.

Več na www.rnh.is.

Vse objave