Ob Dnevu človekovih pravic na SCNR o cenzuri v polpretekli zgodovini

Ljubljana (10. 12. 2012) – Na Študijskem centru za narodno spravo smo se  ob letošnjem dnevu človekovih pravic spomnili slovenskih besed, ki so nam jih zapustili prezrti slovenski literati in umetniki, ki so v strahu pred komunističnim režimom po drugi svetovni vojni zapustili domovino in morali ustvarjati na tujem.  A ljubezen do slovenske besede je v njih živela naprej. Ob tej priložnosti smo na Študijskem centru za narodno spravo pripravili okroglo mizo z naslovom »Prezrte besede«, na kateri so sodelovali  publicistka Alenka Puhar, profesor France Pibernik  in dr. Rozina Švent.

Direktorica SCNR, dr. Andreja Valič Zver pozdravlja udeležence okrogle mize.

Prizadevanje za spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo človeka mora biti spoznano za eno najvišjih prizadevanj človeštva. Iz tega izhaja priznanje temelja svobode, pravičnosti in miru na svetu. Zanikanje in teptanje človekovih pravic sta pripeljala do barbarskih dejanj, žaljivih za človeško vest. Nujno je potrebno, da se človekove pravice zavarujejo z močjo prava, da se človek ne bi bil prisiljen zatekati v skrajni sili k uporu zoper tiranijo in nasilje. Zato je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1948 sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic in imenovala 10. december za SVETOVNI DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC. Omenjena deklaracija si prizadeva,  da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter zagotovili njihovo splošno priznanje in spoštovanje.

Na okrogli mizi, ki jo je vodila publicistka Alenka Puhar sta sodelovala strokovnjaka s področja preučevanja zmaločane povojne literature in zamolčanih literatov prof. Franc Pibernik in dr. Rozina Švent. Vse objave