Ob Dnevu človekovih pravic pogovor z ameriškim veleposlankom Mussomelijem

Ob dnevu človekovih pravic vas vljudno vabimo na pogovor z Josephom A. Mussomelijem, veleposlanikom  ZDA v Sloveniji.

Prizadevanje za spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo človeka sodi med najbolj plemenita prizadevanja človeštva. Zanikanje in teptanje človekovih pravic sta pripeljala do barbarskih dejanj, žaljivih za človeško zgodovino. Zato je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1948 sprejela Splošno deklaracijo človekovih pravic in imenovala 10. december za svetovni dan človekovih pravic. Človekove pravice je zavarovala z močjo pravnega reda.  Dolžnost slehernega posameznika in institucije je skrb za  njeno spoštovanje. Kljub našemu civilizacijskemu napredku smo priča, kako krhka in občutljiva je ta pravica in kako hitro se lahko narod, skupina ljudi ali posameznik znajdejo v grozljivem kolesju krivičnosti.

Slovensko polpreteklo obdobje je bilo  zaznamovano s totalitarnimi sistemi, v katerih so bile drastično kršene človekove pravice in svoboščine, še posebej v prvih letih komunistične vladavine. Kaj je naloga naše generacije, kaj lahko storimo za popravo krivic iz preteklosti in kaj smo dolžni storiti pri ozaveščanju mlade generacije, da se hudodelstva ne bodo več ponovila? O tem in podobnem bo tekla beseda v pogovoru z ameriškim veleposlanikom.

Srečanje bo na Študijskem centru za narodno spravo, Tivolska 42, Ljubljana, v sredo, 4. decembra 2013 ob 14. uri. Zbrane bo pozdravila dr. Andreja Valič Zver. Pogovor bo vodil dr. Jernej Letnar Černič. Prisrčno vabljeni!Vse objave