Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic organiziran znanstveni posvet Brezpravje "v imenu ljudstva"

Ljubljana (11. 12. 2015) - Študijski center za narodno spravo in Društvo političnih zapornikov sta v četrtek, 10. decembra 2015 v prostorih Slovenskega svetovnega kongresa ob dnevu človekovih pravic organizirala znanstveni posvet z naslovom  Brezpravje »v imenu ljudstva«. V prvem delu so nastopili nekateri slovenski zgodovinarji, pravniki ter publicisti in predstavili revolucionarno kazensko sodstvo in povojne montirane sodne procese, drugi del pa je bil namenjen predstavitvi spominov nekdanjih političnih zapornikov.

IMG_1189Uvodni pozdrav direktorice SCNR, dr. Andreje Valič Zver.

V 1. panelu, ki ga je vodil dr. Stane Granda so nastopili: mag. Renato Podbersič: Partizansko sodstvo na Primorskem, Boštjan Kolarič: Politični sodni procesi na Slovenskem, dr. Mateja Čoh Kladnik: Kazensko sodstvo poleti 1945 in dr. Tamara Griesser-Pečar: Božični proces.

IMG_1192

V 2. Panelu, ki ga je vodil dr. Damjan Hančič so nastopili: dr. Mateja Jeraj in dr. Jelka Melik: Nagodetov proces – zrcalo pravne države, dr. Andreja Valič Zver: Proces proti četverici: labodji spev jugoslovanskega komunističnega sodstva in nastajanje neodvisne politične javnosti, Alenka Puhar: Solidarnost s preganjanimi in dr. Lovro Šturm: Revolucionarno kazensko pravo na Slovenskem po drugi svetovni vojni.

IMG_1215

Povzetke referatov si lahko ogledate s KLIKOM NA POVEZAVO.

Okroglo mizo s pričevalci v 3. panelu je vodil David Tasić.

IMG_1225

Vse objave