Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

Ob 27. januarju, mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, se več kot deset let tudi v Sloveniji vrstijo različne spominske slovesnosti. Omenjeni datum obeležujemo v spomin na 27. januar 1945, ko so vojaki Rdeče armade osvobodili Auschwitz, zloglasno tovarno smrti in največje nacistično uničevalno taborišče, kjer so hladnokrvno morili z industrijsko učinkovitostjo in preračunljivostjo. Ko so sovjetski vojaki in za njimi ameriški zavezniki videli strašne prizore v osvobojenih nacističnih koncentracijskih in uničevalnih taboriščih, je prišla na dan brutalnost nacističnih zločinov, ki je dobesedno šokirala zavezniške sile.

 Generalna skupščina OZN je leta 2005 sprejela resolucijo Spomin na holokavst, s katero je razglasila 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Tega danes zaznamujemo tudi pri nas, ne le kot dan spomina na holokavst, pač pa kot spominski dan slovenskih žrtev nacifašizma oziroma holokavsta. V Auschwitzu je umrlo več kot milijon ljudi, v veliki večini Judov iz cele okupirane Evrope. Nenazadnje, v Auschwitzu je bilo umorjenih tudi okrog tristo Judov iz Prekmurja in vsaj deset Judov iz Ljubljane.

Pri spominjanju na holokavst igra pomembno vlogo izobraževanje, saj mladi spoznavajo, kaj vse so ljudje sposobni prizadejati drug drugemu, če so demokratične vrednote uničene in jih nadomestijo nestrpnost, sovraštvo in nasilje. Spoznavanje zločinov naj bi torej spodbujalo dialog o demokratičnih vrednotah. Sodelavec SCNR, dr. Renato Podbersič, redno sodeluje pri takšnih izobraževalnih dogodkih. Tako bo 26. 1. 2021 na gimnaziji Nova Gorica preko interneta predaval za dijake višjih letnikov o temi "Holokavst in goriški Judje – v spomin in opomin." V mesecu februarju 2021 pa bo s prof. Borisom Hajdinjakom sodeloval pri pouku na daljavo Liceja France Prešeren v Trstu, v seriji treh predavanj pod naslovom "Zgodovina Judov na Slovenskem."

Vse objave