Obisk iz Argentine

Ljubljana (24. 9. 2015) - V sredo, 23. septembra 2015 sta Študijski center za narodno spravo obiskala Tone Oblak in njegova hčerka Miriam Oblak iz Argentine. V času njunega obiska je potekalo odprtje razstave o delu in življenju Toneta Oblaka z naslovom »Zapustil sled sem dvojih korenin.« Razstava, ki je posvečena 70. letnici begunstva, je na ogled na dveh krajih in sicer najprej v Železni Kaplji na avstrijskem Koroškem, nato pa še v Tomišlju, v cerkvi Rožnovenske Matere božje.

Gospod Tone Oblak se je rodil v Vrbljenju, župnija Tomišelj. V času druge svetovne vojne je italijanski okupator očeta interniral na Rab, brata Martina pa v Gonars. Kasneje sta bila brata Martin in Ivan žrtvi revolucionarnega partizanskega nasilja. Ob koncu vojne je družina bežala na Koroško. Tam je bilo za mladega Toneta odločilno srečanje z duhovnikom salezijancem dr. Francetom Ciganom, ki ga je takoj navdušil za povezavo in organizacijo med mladimi begunci. To poslanstvo je Toneta zavezovalo tudi ob prihodu v Argentino. Tam se je Tone izučil  za profesorja umetnosti in obrti. Več kot šestdeset let je skrbel za scenografijo in izvedbo vseh kulturnih prireditev v Našem domu v Buenos Airesu. Slovenski oltarji z njegovimi izrezljanimi podobami krasijo številne cerkve v Argentini.

IMG_9216V pogovoru je sodelavka SCNR Marta Keršič predstavila delo in poslanstvo Študijskega centra za narodno spravo.

V profesionalnem življenju se je pridružil  družinskemu podjetju bratov Oblak, v katerem še danes aktivno sodeluje. Podjetje v letu 2015 praznuje 60-letnico delovanja. Iz sprva skromnih začetkov se je v šestih desetletjih razvilo v največje podjetje v Argentini, ki izdeluje okna in vrata v lesu, jeklu in aluminiju. Tone se zaveda, da prihodnost v slovenski skupnosti sloni na mladini, zato jo spremlja in navdušuje za delo in sodelovanje. V tem oziru je organiziral številna potovanja mladih, od Slovenije do Argentine. Prispevek Oblaka k slovenski skupnosti ter povezovanju Slovencev doma in po svetu je neprecenljiv.

Vse objave