Obiski v nekdanjih zaporniških celicah na Beethovnovi

Ljubljana (21. 2. 2017) - V letošnjem februarju se je v nekdanjih zaporniških celicah na Beethovnovi 3 v Ljubljani, ki jih upravlja SCNR, zvrstilo več obiskov posameznikov in skupin, ki so se jih z zanimanjem ogledali in se seznanili z njihovo zgodovino. Vnukinja dr. Tineta Debeljaka v zaporniških celicah

V četrtek, 9. februarja 2017 si je zaporniške celice  ogledala Marta Žakelj Debeljak, vnukinja dr. Tineta Debeljaka. Dr. Tine Debeljak je bil  slovenski literarni kritik, prevajalec, urednik in pesnik, ki je moral leta 1945,v strahu pred komunističnim maščevanjem zapustiti Slovenijo in je kot begunec našel svoj dom v Argentini. Gospa Marta živi v Tucumanu na severu Argentine in se je ob obisku Slovenije udeležila 14 dnevne šole slovenskega jezika, ki jo organizira država Slovenija z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. V sobotni šoli poučuje skupino otrok, potomcev slovenskih in argentinskih staršev, ki se želijo naučiti slovenskega jezika.

img_9550

Od VOS- a do UDBE V zaporniških celicah na Beethovnovi 3 v Ljubljani je v petek, 17. februarja 2017 potekalo predavanje za udeležence Akademije Jožeta Pučnika, ki ga je pripravila sodelavka Študijskega centra za narodno spravo Marta Keršič. Udeleženci so se seznanili z delovanjem tajne obveščevalne službe v  okviru komunističnega sistema med drugo svetovno vojno in po njej ter prisluhnili zapisanemu pričevanju političnega zapornika Agopa Stepanjana. Nato so si ogledali zaporniške celice.

img_9554

Iz preteklosti za prihodnost

V ponedeljek, 20. februarja 2017 je zaporniške celice obiskalo nad 40 udeležencev strokovne ekskurzije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Prisluhnili so predavanju sodelavke Študijskega centra za narodno spravo Marte Keršič z naslovom Iz preteklosti za prihodnost. Po predavanju in pogovoru so si ogledali zaporniške celice.

img_9555

Vse objave