Odkritje spominske plošče »OBELEŽJE ZGODOVINE 1941 – 1945«

Ljubljana (7.7.2011) - Včeraj je v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa Društvo za ohranjanje spomina na žrtve komunistične revolucije 1941-1948-1952 pripravilo odkritje spominske plošče »OBELEŽJE ZGODOVINE 1941 – 1945«, s katerim so počastili spomin na dogodke, ki so se zgodili 28. junija 1944 (pred 66 leti), ko je nemški okupator (GESTAPO) odkril obveščevalni in organizacijski center od zaveznikov priznane protiokupacijske Jugoslovanke vojske v domovini (JVvD) – in to po izdaji – aretiral vse, ki so v center (ki se je nahajal v istih prostorih, kjer je danes Svetovni slovenski kongres) prišli in jih po večmesečnih zasliševanjih poslal v koncentracijska taborišča v Nemčiji in Evropi, odkoder se prenekateri niso vrnili v domovino.

Gre za dogodek t.i. "desnega odpora" proti okupatorju, ki se je dogajal izven OF, zato tako v času prejšnjega režima kot tudi po letu 1990 njegov pomen tako v zgodovinopisju kot družbi ne dobi pomena, ki mu gre.

V uvodu je po pozdravnem nagovoru predsednika SSK dr. Borisa Pleskoviča je tedanje vojno dogajanje in porajanje različnih skupin, ki so se začele upirati proti okupatorju predstavil mag. Tine Golež.  Hud udarec za delovanje vseh protiokupatorskih skupin je bila razglasitev OF kot edine možne organizacije odpora proti okupatorju in kdor tega ni upošteval je lahko tudi ustreljen. Tako je VOS izvajal že jeseni 1941 številne akcije proti zavednim Slovencem, katerih edina napaka je bila, da niso priznavali OF kot edine organizacije v boju proti okupatorju. To je bil po Goleževih in Kravanjevih besedah tudi glavni vzrok za državljansko vojno in različne proti-koministične formacije - vaške straže, kasneje domobrance, itd…

Boris Kravanja na mestu, kjer so ga Gestapovci stražili po aretaciji 28.6.1944 (ob stebru).

Zbranim je kot osrednji govornik spregovoril dr. Boris Kravanja, član omenjene ilegalne skupine, ki je bil 28. 6. 1944 tudi aretiran in poslan v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Uspelo mu je preživeti vojno, toda že prvi teden po vojni je bil aretiran in zaprt od novih oblasti.

Udeleženci odkritja spominskega obeležja.

Slovesnega odkritja spomenika se je udeležila tudi direktorica SCNR, mag. Andreja Valič.

Na koncu so odkrili spominsko obeležje.

Vse objave