Odprtje razstav v Šentjoštu nad Horjulom

V soboto, 3. julija 2010 je bila v Možinetovi hiši v Šentjoštu nad Horjulom otvoritev razstav LE VKUP, LE VKUP UBOGA GMAJNA preganjanje kmetov v Sloveniji (1945-1955) in HUDA JAMA možnosti muzeološke predstavitve.

2010_07_03_VK_999_49_resize Otvoritev razstave v Šentjoštu, na kateri se je zbralo precejšnje število krajanov.

Na otvoritvi je o preganjanju kmetov spregovoril gospod Ivan Oman, o zavedanju posledic, ki nam jih je zapustil totalitarni komunistični režim pa nekdanja ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo gospa Mojca Kucler Dolinar.

2010_07_03_VK_999_57_resizeNagovor Ivana Omana.   Razstavi  sta bili že na ogled v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Razstava o Hudi jami prikazuje slike o najhujšem zločinu vseh časov na ozemlju Republike Slovenije, to je o pomoru velike množice vojnih ujetnikov in civilistov konec maja in v začetku junija 1945. Žrtve so bile pobite na krut način v strašljivem okolju. Umetniške slike o Hudi jami,  predstavljene na razstavi so delo akademske slikarke Margarite Marie Dolinar, Slovenke rojene v Argentini.

2010_07_03_VK_999_64_resize Mojca Kucler Dolinar.

Druga razstava predstavlja povojno preganjanje kmetov. Med socialnimi skupinami, ki so utrpele najhujše posledice vojne, državljanske vojne in razrednega boja, so bili kmetje posebej izpostavljeni. Slovensko podeželje je že med 2. svetovno vojno utrpelo izredne izgube prebivalstva in premoženja. Po 2. svetovni vojni so na območjih, kjer se je podeželsko prebivalstvo vključilo v protikomunistični upor, zmagovalci pobili tisoče mož in fantov, zaplenili številna imetja in se znašali na sorodniki umorjenih; ti so doživljali dolgoletno izkoriščanje, zatiranje in diskriminacijo. Revolucionarni program spremembe lastniških razmerij je prizadel kmetijstvo z agrarno reformo in zemljiškim maksimumom. Ropanje kmetov se je nadaljevalo z obveznimi odkupi, obdavčenjem in za kmeta neugodno cenovno politiko … Nad kmete je najhujša ofenziva prišla v času kolektivizacije po letu 1949 in je trajala do srede petdesetih let, in sicer z ideološkimi pritiski, nasiljem in stalinističnimi političnimi procesi. Kmečko prebivalstvo je v mnogih primerih na lastni koži občutilo tudi posledice boja proti veri in cerkvi. Podeželje je prizadela tudi agresivna deagrarizacija (Jože Dežman). Možen je tudi ogled dveh video filmov o pričevalcih - preganjanih kmetih in o izkopavanjih v Hudi jami.

2010_07_03_VK_999_75_resize Odprtje razstave.

Razstava bo odprta od sobote 3. julija do nedelje 11. julija 2010 (kontakt 041 982 860).

Vse objave