Odprtje treh razstav z zgodovinsko tematiko v Šentjoštu

Ljubljana (7. 7. 2011) - V torek, 5. julija 2011 je bilo v Šentjoštu nad Horjulom živahno. Po sprejemu slovenskih rojakov iz Clevelanda in Argentine je sledilo odprtje treh razstav v Možinetovi hiši. Prva razstava ima naslov Božjo voljo spolnjevati - življenjska pot dr. Alojzija Šuštarja, sledita pa dve razstavi o Šentjoštu: prva predstavlja življenjsko pot  domačina Romana Malavašiča, duhovnika in tajnika škofa Rožmana, ki je leta 1945 z begunci odšel na Koroško in nato deloval in umrl v ZDA, druga pa s fotografijami in video posnetki prikazuje dogodke izpred 20 let, ko je v Šentjoštu nad Horjulom potekal prvi Demosov tabor.

Prva je bila razstava z naslovom Božjo voljo spolnjevati - življenjska pot dr. Alojzija Šuštarja, ki je razdeljena na štiri sklope in prikazuje življenje in delo nekdanjega ljubljanskega nadškofa in metropolita. Sledimo dokumentom in fotografijam od otroških let, preko študija in bivanja v Rimu ter v  Švici, vrnitvi v domovino, vodenju slovenske Cerkve, o Šuštarjevem odnosu do svetnih oblasti in njegove vloge v procesu osamosvajanja Slovenije do zadnjih let njegovega življenja, ko se je umaknil v prostore Škofovih zavodov v Šentvid nad Ljubljano.

Sledili sta dve razstavi o Šentjoštu. Prva med njima predstavlja življenjsko pot  domačina Romana Malavašiča, duhovnika in tajnika škofa Rožmana, ki je leta 1945 z begunci odšel na Koroško in nato deloval in umrl v ZDA.

Zadnja razstava s fotografijami in video posnetki prikazuje dogodke izpred 20 let, ko je v Šentjoštu nad Horjulom potekal prvi Demosov tabor, ki so se ga udeležili najvidnejši predstavniki slovenske pomladi, med njimi Lojze Peterle in Jože Pučnik.

Odprtju razstave je sledil koncert fantovskega zbora Mi smo mi iz Clevelanda in nastop 40. generacije maturantov RAST iz Argentine, v kulturnem domu Ivana Cankarja. Na vseh dogodkih je bilo prisotnih čez 300 obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali razstavo in z bučnim aplavzom nagradili izvirne nastope Slovencev po svetu.

Pri dogodku in razstavi je vsebinsko in organizacijsko sodelovala Marta Keršič, sodelavka Študijskega centra za narodno spravo.Vse objave