Okrogla miza ob 25. obletnici sprejetja Zakona o popravi krivic

Študijski center za narodno spravo in Muzej novejše zgodovine Slovenije sta v ponedeljek, 18. oktobra 2021, v Muzeju novejše zgodovine pripravila okroglo mizo ob 25. obletnici sprejetja Zakona o popravi krivic.

V letu 2021 obeležujemo ne samo 30 let osamosvojitve Slovenije in 80 let od začetka druge svetovne vojne na Slovenskem, temveč tudi 25 let od sprejetja Zakona o popravi krivic. Delo Komisije Vlade Republike Slovenije za izvajanje Zakona o popravi krivic lahko upravičeno štejemo kot enega od vidnejših uspehov s področja sprave in poprave krivic. Komisija je do danes izdala skoraj 36.000 odločb, na podlagi katerih je bilo izplačanih za okoli 127 milijonov evrov odškodnin. Kljub uspehom pa se tudi pri njenem delu kaže dvojnost slovenske zgodbe pri vzpostavljanju tranzicijske pravičnosti, saj so zaradi zamujenih prvih let, ko je bilo delo komisije tako rekoč ohromljeno, številni upravičenci umrli, preden so dočakali možnosti za popravo krivic.

Na okrogli mizi so o zakonu in delovanju služb, ki skrbijo za njegovo izvrševanje, spregovorili dr. Milko Mikola, prvi vodja Sektorja za popravo krivic in narodno spravo na Ministrstvu za pravosodje, dr. Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije in dolgoletni član Komisije Vlade Republike Slovenije za izvajanje Zakona o popravi krivic, Rok Janez Šteblaj, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino in nekdanji vodja Sektorja za popravo krivic in podporo žrtvam kaznivih dejanj. V uvodu je spregovoril direktor Študijskega centra za narodno spravo dr. Tomaž Ivešić. Okroglo mizo je povezoval dr. Renato Podbersič, znanstveni sodelavec Študijskega centra za narodno spravo.


Posnetek okrogle mize: https://www.youtube.com/watch?v=jewfZUBOgxI 


Dr. Tomaž Ivešić

Direktor SCNR


Dr. Milko Mikola


Dr. Jože Dežman


Rok Janez Šteblaj 


Dr. Renato Podbersič

Vse objave