Osrednja proslava ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov letos na Turjaku

Ljubljana (29. 8. 2014) - Študijski center za narodno spravo je sinoči na gradu Turjak pripravil osrednjo slovensko slovesnost ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki smo ga obeležili v soboto. Osrednji govornik je bil tržaški novinar in publicist Ivo Jevnikar. Slovesnosti pa se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Dve uri pred slovesnostjo je bila v župnijski cerkvi na gradu Turjak tudi maša za žrtve vojn, daroval pa jo je Edo Škulj.

IMG_0191aLetošnja slovesnost je potekala v viteški dvorani gradu Turjak na Dolenjskem.

Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je bil določen na podlagi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je aprila 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno praznujemo tudi v Sloveniji.

IMG_0138Pozdravni nagovor župana Velikih Lašč, Antona Zakrajška. Občina Velike Lašče je bila pokroviteljica slovesnosti. 

IMG_0143aPozdravni nagovor direktorice SCNR, dr. Andreje Valič Zver, v katerem je spominila na grad Turjak kot prizorišče enega vrhuncev bratomorne državljanske vojne v Sloveniji med drugo svetovno vojno, kjer so sredi septembra 1943 partizani napadli in razbili obkoljene vaške stražarje in civiliste, ki so se ob kapitulaciji Italije zatekli na ta grad. Celotni nagovor: TUKAJ.

IMG_0122aKot gostje so se slovesnosti udeležili tudi predsednik RS Borut Pahor, nj. eksc. dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije, vodja poslanske skupine NSi mag. Matej Tonin, podpredsednica SDS Alenka Jeraj in vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut. 

Evropski parlament je 23. avgust kot dan spomina na žrtve totalitarnih režimov določil, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt med takratno Nemčijo in Sovjetsko zvezo, s katerim sta se dogovorili o nenapadanju in določili interesne sfere obeh držav v Evropi. V resoluciji so evropski poslanci med drugim poudarili potrebo po ohranjanju spomina na tragično preteklost Evrope, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. V njej so tudi ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

IMG_0185aOsrednji govornik je bil Ivo Jevnikar, ki se je v nagovoru vprašal, ali bomo zmogli narediti korak naprej k skupnemu razumevanju na dolgi poti sprave. Celoten nagovor objavljamo TUKAJ.

V programu so sodelovali trije dijaki Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane (Krištof Bajt, Klara Keršič in Metka Oblak), ki so predstavili svoje razmišljanje o dediščini totalitarnih režimov in preseganju delitev med Slovenci. Njihova razmišljanja si lahko preberete TUKAJ.

IMG_0170aKrištof Bajt

IMG_0204aKlara Keršič

IMG_0211Metka Oblak

IMG_0137aZa kulturni program so poskrbeli pevke in pevci Velikolaške vokalne skupine, povezovala je ga. Tina Kadenšek.

Sodelovali so tudi učenci Glasbene šole iz Ribnice: Špela Kokošinek, Ema Mrhar, Meta Kokošinek, Daniel Eyer in praporščaki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

 IMG_0210

IMG_0175Kitarist Daniel Eyer.

IMG_0212Dve pesmi je prebral tudi Igor Pirkovič.

Žrtev totalitarnih sistemov so se v petek dopoldan z mašo spomnili v ljubljanski stolnici, v nedeljo pa je bila slovesnost pri spravni kapeli na Rovtah. Osrednja evropska slovesnost je v petek in soboto potekala v latvijski prestolnici Riga, kjer je potekala tudi mednarodna konferenca, na kateri so spregovorili o posledicah totalitarnih režimov v današnjem času.

IMG_0105Udeleženci Zgodovinske poletne šole za mlade, ki je v teh dneh potekala v organizaciji SCNR, so predsedniku republike Pahorju izročili tudi simbolično darilo. 

Še povabilo: Študijski center za narodno spravo bo v okviru počastitve Evropskega dneva spomina na totalitarne režime prihodnjo sredo, 10. septembra v Ljubljani pripravil še celodnevni znanstveni posvet o totalitarizmih.

Vse objave