Platforma obeležuje evropski dan spomina na žrtve totalitarizmov v Talinu

Tallinn/Praga (25. avgusta 2015) -  Platforma evropskega spomina in vesti se je spomnila milijonov žrtev totalitarizma 20. stoletja v Evropi na dogodku, ki ga je v Talinu organiziralo estonsko ministrstvo za pravosodje in estonski Inštitut za človekove pravice. Po slovesnosti na Trgu svobode so se Platforma in njene članice udeležile konference "Kazenska dediščina komunizma in nacizma" v Muzeju okupacije.

Platforma in njene članice organizacije iz Estonije, Latvije, Poljske in Madžarske so bile zastopane na letni EU komemoraciji dogodka 23. avgusta 2015, skupaj s predstavniki ministrstev za pravosodje evropskih držav, pričami in žrtvami totalitarizmov in drugimi zainteresiranimi stranmi. Pomen spomina na dan dobiva novo dimenzijo. "Obstaja jasna povezava med zgodovino in danes. Pakt Hitler-Stalin z dne 23. avgusta 1939 je spet popularen v Kremlju, "pravi Göran Lindblad, predsednik Platforme.

Izvršna direktorica Platforme Neela Winkelmann  je imela tudi pogovore z direktorjem Urada predsednika Estonije, gospodom Alo Heinsalu, ministrom za pravosodje, gospodom Urmas Reinsalu, predsednikom skupine za človekove pravice v parlamentu, gospodom Mart Nutt, veleposlanico v Izraelu, gospo Malle Talvet – Mustonen, in z gospo Janne Möesaar-Ruusalu, direktorico oddelka za severno in srednjo Evrope na ministrstvu za zunanje zadeve.

Platforma je postala partner v evropski pobudi Estonije instituciji za mednarodno pravičnost za komunističnih zločinov

Estonski minister za pravosodje Urmas Reinsalu je napovedal začetek dela, ki vodi v novo institucijo pravice za komunistične zločine. Prvi zagovorniki pobude, ki je nastala 23. avgusta, so ministrstva za pravosodje osmih evropskih držav. Delovna skupina bo ustanovljena s sodelovanjem strokovnjakov iz Platforme evropskega spomina in vesti.

Le dva meseca po pozivu Platforme mednarodni skupnosti, da ustanovi nadnacionalno institucijo za pravičnosti za mednarodne zločine komunizma, je srečanje predstavnikov ministrstev za pravosodje iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske in Gruzije v Talinu v Estoniji sprejelo poziv k vzpostavitvi takšne ustanove in delovne skupine za ta namen.

Udeleženci so obsodili tudi uporabo simbolov totalitarizma in poudarili nujnost potrebe po javnem dostopu do arhivov, ki vsebujejo informacije o zločinih.

"Resnično smo veseli, da se je Estonija odločila, da se postavi vprašanje in da vodi pobudo. Platforma bo podprla to delo po svojih najboljših močeh," pravi Neela Winkelmann, izvršna direktorica Platforme. "Zdaj upamo, da preživele storilce komunističnih zločinov proti človečnosti kmalu čaka sodni pregon."

Skupna izjava konference za dan spomina za žrtve zločinov, storjenih s strani totalitarnih režimov

Na ta vseevropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov se spominjamo vseh žrtev teh režimov.

Moramo stopiti skupaj proti totalitarizmu, ne glede na to, na kakšni ideološki osnovi in v kakršnikoli obliki je izražen.

Naloga izobraževalnih sistemov je promovirati zgodovinsko pravičnost in zagotavljati, da mlajša generacija pridobi ustrezno znanje o ideološko motiviranih genocidih in zločinih proti človečnosti, storjenih v preteklosti, kot tudi njihove vzroke.

Spomin na žrtve totalitarnih režimov nas sili, da obsodimo uporabo simbolov totalitarnih režimov, kjer le-ti služijo poskusu opravičiti in heroizirati dejanja teh režimov.

Vsi totalitarni režimi, tako nacistični režim kot komunistični režim, so sistematično omejevali svoboščine ljudi in kršene njihove pravice, v svojih najbolj skrajnih oblikah kot ideološko motivirani zločini zoper človečnost. Mnogi izmed zločinov, ki so jih storili totalitarni režimi, so bili genocidni v svoji naravi.

Genocid in zločini proti človečnosti, so zločini, ki ne prenehajo veljati.

Žrtve totalitarnih zločinov imajo pravico do sodnega varstva. Žal pa je bila praksa preiskovanja in pregona zločinov komunističnih režimov v državah nezadostna in nedosledna.

Osnova za spravo in gradnjo prihodnosti je pravičnost. Pristojnost obstoječih nadnacionalnih sodišč ne vključuje preiskave preteklih kaznivih dejanj, ki so jih storili komunistični režimi, in kaznovanje tistih, ki so kriv zanje. Mislimo, da je potrebno raziskati možnosti za nadnacionalno sodelovanje, da se pretehta oblikovanje posebne institucije za preiskovanje zločinov totalitarnih režimov, vključno zločinov komunističnih režima, kot so bili obsojeni zločini nacističnega režima so in krivci kaznovani. Pomembno je, da se oblikuje delovna skupina strokovnjakov za preučitev tega vprašanja.

Mislimo, da je potrebno poudariti, da mora biti v vseh državah zagotovljen javni dostop do arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke o zločinih vseh totalitarnih režimov.

Pozivamo vlade vseh evropskih državah, da poskrbijo za moralno in materialno podporo za proučevanje zgodovine totalitarnih režimov ter tako preprečijo manipulacijo z zgodovinskimi dejstvi in z objavo rezultatov teh proučevanj.

Vse objave