Podpis sporazuma o sodelovanju med Študijskim centrom za narodno spravo in Inštitutom za proučevanje totalitarnih režimov iz Prage

Ljubljana (3.6.2011) - V četrtek 2. in v petek, 3. junija 2011 je Študijski center za narodno spravo gostil vodstvo Inštituta za proučevanje totalitarnih režimov (USTR) in Arhiva obveščevalnih služb (ABS), ki deluje v okviru omenjenega Inštituta iz Prage. V četrtek sta o nastanku in  delovanju Inštituta ter Arhiva spregovorila direktor mag. Daniel Herman in nekdanji direktor, sedaj svetovalec Pavel Žáček. Slednji je predstavil delovanje Arhiva obveščevalnih služb in spregovoril o dostopu do arhivskih dokumentov. V petek, pa je bil podpisan sporazum med obema ustanovama.

Na podlagi poslanstev, ustanovitvenih aktov in sodelovanja v okviru Evropske platforme spomina in vesti med Inštitutom za proučevanje totalitarnih režimov iz Prage, Arhivom obveščevalnih služb Češke republike in Študijskim centrom za narodno spravo iz Ljubljane, je bil med omenjenimi institucijami danes, v petek dne 3. junija 2011, na sedežu Študijskega centra za narodno spravo v Ljubljani podpisan Sporazum o sodelovanju. Sporazum temelji na pobudi predstavnikov vseh treh institucij o medsebojni izmenjavi znanstveno raziskovalnih izsledkov, strokovnih izkušenj in  je pravno neobvezujoč (gentlemen's agreement).

Omenjeni sporazum vključuje sodelovanje in izmenjavo izkušenj na področju znanstvenih raziskav, izobraževalnih projektov ter dokumentarnega in arhivskega gradiva. Podpisniki sporazuma so mag. Daniel Herman, direktor Inštituta za proučevanje totalitarnih režimov, dr. Jana Poddaná, direktorica Arhiva obveščevalnih služb in mag. Andreja Valič, direktorica Študijskega centra za narodno spravo. Podpis sporazuma je potekal v navzočnosti češkega veleposlanika v Republiki Sloveniji njegove ekselence Petra Voznice.

Sporazum je sklenjen za obdobje petih let z izvirniki  v češkem in slovenskem jeziku.Vse objave