Podpisovanje resolucije "Praznovanje leta 1989 pomeni tudi spominjanje na leto 1939"

Ljubljana (31.8.2009) - Medtem ko se v Sloveniji uradna politika očitno sramuje obeleževanja vseevropskega dneva spomina na totalitarne režime, so v Nemčiji, ki je izvedla dosledno denacifikacijo in precejšnjo dekomunizacijo šli še korak naprej pri vrednotenju in obsodbi svoje totaliarne preteklosti. Pomembne nemške osebnosti iz znanstvenega in družbenega življenja so v teh dneh namreč začele s podpisovanjem posebne izjave ob 70 letnici pakta Hitler-Stalin in s tem povezanim napadom na Poljsko, ki je pomenil tudi začetek druge svetovne vojne.

Izjava opominja, da je bila druga svetovna vojna, ki jo je začela leta 1939 Nemčija, vzrok za evropske delitve. Istočasno izjava vrednoti tudi osvobodilna gibanja proti komunističnim diktaturam, ki so pripeljale leta 1989 do miroljubnih revolucij, kar je ustvarilo predpogoj za preseganje delitve Nemčije in Evrope.

Podpisniki podpirajo aktivno in odgovorno kulturo spominjanja v Evropi, ki vključuje tudi zgodovino komunističnih diktatur in povzroča občutljivost prihodnjih generacij za nove avtoritarne in diktatorske pojave.

Izjavo, ki je napisana v šestih evropskih jezikih (nemščini, angleščini, češčini,  poljščini, ruščini in madžarščini) lahko najdete na spletni strani www.23august1939.de . Vabljeni k ogledu in podpisu izjave.

Vse objave