Pokop žrtev komunističnega nasilja na območju Mačkovca

Ljubljana (27. 11. 2013) - V nedeljo, 24. novembra 2013 sta se sodelavki Študijskega centra za narodno spravo Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič udeležili pokopa posmrtnih ostankov štiridesetih pomorjenih domačinov iz Notranjske, ki so bili umorjeni na Mačkovcu.

 IMG_5225

Partizanske enote so 28. oktobra 1943 s hladnim orožjem pomorile okrog 40 vojnih ujetnikov iz občin Bloke, Cerknica, Loška dolina in Loški potok. Krvniki žrtev niso pokopali, zato so njihove ostanke raznesle divje zveri po gozdovih Mačkovca. 26. oktobra 2013 so pričeli z izkopavanji na območju Mačkovca in so do sedaj našli šestnajst okostij, ki so jih v nedeljo pokopali v skupni krsti, na pokopališču v Begunjah pri Cerknici. Sveto mašo je ob somaševanju župnikov iz sosednjih župnij daroval arhidiakon msgr. Franci Petrič, odgovorni urednik Družine. V pridigi je poudaril, da je pokop žrtev zgodovinski dogodek za župnijo Begunje,  Notranjsko in za mlado državo Slovenijo. Povedal je,  da je prava zmaga zagotovljena le v odpuščanju in ljubezni.

IMG_5234 Po končani pogrebni maši sta spregovorila še predsednik Vladne komisije za prikrita grobišča Jože Dežman in župan občine Cerknica Marko Rupar. Za izkop žrtev si je veliko prizadeval tudi domači župnik iz Begunj pri Cerknici Maks Ipavec. V prostoru ob cerkvi so bili na ogled osebni predmeti žrtev, ki so jih našli ob izkopavanju in nekaj fotografij izkopavanj ter seznam vseh umorjenih.

IMG_5250

IMG_5251

Vse objave