Predavanje mag. Renata Podbersiča "Judovski vojaki na soški fronti"

Ljubljana (24. 1. 2012) - V četrtek, 18. januarja je mag. Renato Podbersič, sodelavec SCNR, pripravil predavanje "Judovski vojaki na soški fronti" v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani. Na judovske vojake, ki jih je bilo v avstro-ogrski armadi med prvo svetovno vojno kar 300.000, danes spominjajo nagrobniki, fotografije lesenih sinagog in zanimive - tako srečne kot tragične življenjske zgodbe.

Ne vemo natančno, koliko judovskih vojakov se je borilo na soški fronti. Na predavanju je bilo predstavljenih nekaj najbolj zanimivih življenjskih zgodb judovskih vojakov, ki so se borili na zahodu našega ozemlja. Nekaj odlikovanih avstro-ogrskih veteranov je namreč končalo svojo življenjsko pot v nacističnih koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Drugi so imeli več sreče, tudi zaradi odlikovanj, ki so si jih zaslužili ob Soči.

Predavanje je očitno zbudilo precejšnje zanimanje med poslušalci, kar dokazuje tudi udeležba.

Poveljnik, ki je branil Markov hrib nad Šempetrom, stotnik Gustav von Sonnewend (1885-1960), in je za to dobil viteški križec reda Marije Terezije. Prav to odlikovanje ga je na Dunaju med drugo svetovno vojno zaščitilo pred koncentracijskim taboriščem. Vojno je tako preživel “samo” v hišnem priporu.

Vse objave