Predstavitev dveh publikacij SCNR v Mariboru

Spoštovani!

Študijski center za narodno spravo je v letu 2009 izdal zbornik Totalitarizmi - vprašanja in izzivi, Ob dvajsetletnici padca železne zavese v Evropi in publikacijo dr. Milka Mikole, Dokumenti in pričevanja o povojnih izgonih prebivalstva v Sloveniji.

Vljudno vas vabimo na predstavitev obeh knjig, ki bo v Pokrajinskem arhivu Maribor, Glavni trg 7, 2000 Maribor,  v torek, 20. aprila 2010, ob 11. uri.

Publikaciji bosta predstavila dr. Milko Mikola in dr. Mateja Čoh.

V drugem zvezku iz serije publikacij z naslovom Dokumenti in pričevanja, ki jo izdaja Študijski center za narodno spravo, je dr. Milko Mikola zbral dokumente in pričevanja o povojnih izgonih prebivalstva v Sloveniji. V publikaciji so tako objavljeni dokumenti in pričevanja o usodi izgnanih pripadnikov nemške narodne  manjšine v letih 1945 in 1946. Kot ugotavlja avtor, tedaj o množičnih izgonih slovenskega prebivalstva iz kraja bivanja še ni mogoče govoriti; ti so se začeli spomladi 1947, z izgoni prebivalstva iz obmejnega pasu z Avstrijo na Kočevsko. Decembra 1948 in aprila 1949 je oblast iz prekmurske vasi Petišovci izgnala 215 tamkajšnjih družin, kar je bil zadnji množični izgon prebivalstva iz kraja bivanja v Sloveniji

Vljudno vabljeni!Vse objave