Predstavitev knjige DEMOS, Slovenska osamosvojitev in demokratizacija

Študijski center za narodno spravo in Znanstvenoraziskovalni inštitut dr. Franca Kovačiča v Mariboru Vas vabita na predstavitev knjige DR. ANDREJE VALIČ ZVER

DEMOS, SLOVENSKA OSAMOSVOJITEV IN DEMOKRATIZACIJA

O knjigi bosta poleg  avtorice spregovorila tudi dr. Tamara Griesser - Pečar in dr. Darko Friš. Predstavitev bo v ponedeljek, 7. aprila 2014, ob 11. uri v prostorih Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

Dr. Andreja Valič Zver v monografiji, ki je ključnega pomena za razumevanje prelomnega obdobja v letih 1989–1992, prikaže in analizira sile, ki so prispevale k osamosvojitvi Slovenije. V prvi vrsti prikaže nastanek, delovanje, vlogo in pomen Demosa – Demokratične opozicije Slovenije. Demos je bil ustanovljen novembra 1989 in je pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika združil različne zveze z namenom, da skupaj nastopijo na volitvah.

Časovno sega monografija do leta 1992. Avtorica v njej postavi dogajanje v Sloveniji v zgodovinski prostor od razsvetljenstva naprej. Predstavi ideje o združeni Sloveniji, ki so krepile nacionalno identiteto, dogajanja vse do okupacije in revolucionarnega nasilja, prevzema oblasti leta 1945, časa komunističnega totalitarizma ter končno razpada komunistične Jugoslavije. Boj za osamosvojitev in neodvisnost postavi tudi v širši mednarodni politični prostor konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let, ko se Evropa začenja korenito spreminjati.

Prisrčno vabljeni!Vse objave