Predstavitev knjige Mire Kosem_Pozdravljena, zemlja

V torek, 12. septembra 2023 smo na Študijskem centru za narodno spravo predstavili prvenec Mire Kosem z naslovom POZDRAVLJENA, ZEMLJA.

Knjigo, ki je izšla v založbi Mladika, je skupaj z avtorico Miro Kosem predstavil njen urednik Ivo Jevnikar, ki je spregovoril o bogati in preizkušani življenjski poti, v Sodražici rojene Mire Adamič. Mirin oče je leta 1945 sledil valu beguncev, ki so se v strahu pred komunizmom umaknili iz Slovenije. Iz taborišča na Koroškem se je preselil v Cleveland, v ZDA, kjer so se mu po desetih letih (1955) pridružili žena in štirje otroci.

Mira se je kmalu vključila v slovensko skupnost in se nato poročila z Marjanom Kosmom. Rodili so se jima trije otroci. Oba sta bila dejavna člana skupnosti in sta prispevala k njeni rasti. Po prerani moževi smrti je Miro pot vodila do Pavla Borštnika, s katerim sta se v zrelih letih poročila in nadaljevala z aktivnim delom za slovensko skupnost. V vseh teh letih je Mira večkrat prijela za pero in svoje prispevke objavljala v različnih časopisih. Ljubezen do rodne domovine, vzhičenost ob razglasitvi države Slovenije in nenazadnje terapevtska pot po izgubi obeh mož jo je vodila v pisanje spominov, ki so prerasli v bogato knjižno izdajo.

Na predstavitvi knjige POZDRAVLJENA, ZEMLJA, sta poleg avtorice in urednika sodelovala še zgodovinar dr. Jože Možina in sodelavka SCNR Marta Keršič, ki sta bila v preteklosti deležna velike Mirine gostoljubnosti na njenem domu v Clevelandu in ki jima je odprla tudi vrata številnih drugih pričevalcev med Slovenci v ZDA.  Posneti spomini niso tonili v pozabo in so danes  na voljo širši javnosti med Slovenci v matični domovini, zamejstvu in po svetu.

Knjiga Mire Kosem je pretresljivo pričevanje časa, ki je zaznamoval mnoge Slovence med in po drugi svetovni vojni, hkrati pa je prijetno berljiva, saj so vanjo vtkana osebna doživetja posameznice, ki je na poti polni izzivov izžarevala človeško toplino, iskrenost in veselje vsakdanjih trenutkov. Vsebina knjige odstira globino zrele žene, ki je bila kljub svoji milini in sočutnosti zmožna odločnih in pogumnih korakov.

Posnetek predstavitve knjige na SCNR, 12.9.2023: https://www.youtube.com/watch?v=BNPJ7emfdy0 


Posnetek predstavitve knjige v Sodražici, 15. 9. 2023: https://www.youtube.com/watch?v=NxzOttxyCLsMira Kosem, avtorica knjige


Ivo Jevnikar, urednik knjige in zbirke Zapisi iz zdomstva (Mladika, Trst)


Dr. Jože Možina


Marta Keršič, SCNR


Dr. Damjan Hančič, SCNR


Petra Grabrovec, SCNR


Marta Keršič, Ivo Jevnikar, Mira Kosem, dr. Jože MožinaPredstavitev knjige v Sodražici, 15. 9. 2023 

(Franc Bizjak, župnik; msgr. mag. Franci Petrič; Mira Kosem; dr. Renato Podbersič; Ivo Jevnikar)Vse objave