Predstavitev knjige o Dušanu Černetu

Ljubljana (13. 6. 2013) - V četrtek, 6. junija 2013 je na SCNR potekala predstavitev knjige »Zvestoba vrednotam. Podoba Dušana Černeta in po njem poimenovanih pobud«, ki jo je izdal Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček iz Trsta v sodelovanju s tržaško založbo Mladika.

Knjigo so predstavili njen urednik Ivo Jevnikar in soavtorji Ana Marija Prijatelj, Saša Martelanc ter Marjan Pertot. Na začetku je zbrane pozdravil Rafko Dolhar, predsednik Krožka za družbena vprašanja Virgil Šček.

Knjiga Zvestoba vrednotam predstavlja Dušana Černeta (1916–1975), njegovo družino, delo, sodelavce in čas, v katerem je deloval. Dokumentirano, brez diplomatskih ovinkov tudi pri kočljivih temah. Začenja se „v stari Avstriji“, opisuje obdobje revščine in aleksandrink, fašističnega preganjanja in tigrovskega upora, emigracije v Jugoslavijo, vojne in revolucije, pojav „goriške sredine“, partizanov, četnikov in domobrancev na Goriškem, povojno obnavljanje kulturnega in političnega življenja na Goriškem, nove boleče delitve, Černetovo preselitev v Trst in delo na Radiu, njegovo vlogo v samostojnem političnem gibanju, ki je dosegla vrh v času, ko je z drugimi tržaškimi javnimi delavci postavljal temelje današnji zbirni stranki Slovenska skupnost.

Vse objave