Predstavitev knjige "Pohorska afera"

Študijski center za narodno spravo, Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča in Vojaški muzej Slovenske vojske vas vljudno vabijo na predstavitev knjige

POHORSKA AFERA Krvavi izpadi štajerskih partizanov med jesenjo 1943 in pomladjo 1944, avtorja Jurija Štesla.

Predstavitev bo v torek, 26. januarja 2010 ob 17. uri, v Kadetnici, Engelsova 15, Maribor (predavalnica v 1. nadstropju, C 1/11).

Knjigo bosta predstavila dr. Marjan Linasi in dr. Mateja Čoh.

Avtor v knjigi predstavi dogajanje na Štajerskem in Koroškem od septembra 1943 do aprila 1944, poznano pod imenom pohorska afera. Ugotavlja, da je pohorska afera izbruhnila zaradi strahu centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije in njemu podrejenih forumov pred t. i. vrinjenci v lastnih vrstah ter zaradi strahu pred obnavljanjem protirevolucionarnega tabora na Štajerskem po kapitulaciji Italije. Predstavi vlogo in odgovornost takratnega političnega in vojaškega vodstva na Koroškem in Štajerskem, predvsem Pokrajinskega komiteja Komunistične partije Slovenije za severno Slovenijo ter partizanskih enot IV. operativne cone. Posebej izpostavi vlogo in postopke Varnostno-obveščevalne službe in piše o usodi najmanj 52-ih žrtev, ki so jih na zaslišanjih mučili in nato ubili. Vse to je bilo posledica sistema organizacije partije in metod njenega delovanja, ki so v pohorski aferi odigrale pomembno vlogo.

Vljudno vabljeni!Vse objave