Predstavitev monografije Koširjevi in Matjaževa vojska v Sevnici

V petek, 20. maja 2022, je v Kulturni dvorani v Sevnici potekala predstavitev monografije Koširjevi in Matjaževa vojska v Sevnici, ki jo je izdal Študijski center za narodno spravo.

Uvodoma je zbrane nagovoril direktor Študijskega centra dr. Tomaž Ivešić. O vsebini knjige sta spregovorila avtorica dr. Mateja Čoh Kladnik in Jože Košir, sin Jožefa Koširja, ki je bil decembra 1949 s še šestimi obtoženimi obsojen kot član ilegalne organizacije Matjaževe vojske v Sevnici. Sodišče jim je izreklo visoke kazni, ker naj bi s protidržavnim delovanjem poskušali rušiti tedanji družbeni in politični sistem; Slavko Lupšina je bil obsojen na smrt z ustrelitvijo (in kasneje pomiloščen), Jožef Košir pa na 16 let odvzema prostosti s prisilnim delom in 5 let izgube državljanskih pravic. Pol leta kasneje, maja 1950, je bila na procesu proti domnevnim podpornikom sevniške organizacije Matjaževe vojske obsojena tudi žena Jožefa Koširja, Marija, in sicer na leto in pol poboljševalnega dela. Oba procesa sta bila montirana, obtoženi so bili obsojeni iz političnih razlogov; sevniška organizacija Matjaževe vojske je bila konstrukt Udbe.

Po prestani kazni se je začela za obsojene na obeh procesih trnova pot iskanja zaposlitve. Posledice obsodb so dolgo čutile tudi njihove družine. Marija in Jožef Košir sta si po letu 1990 prizadevala za rehabilitacijo in odpravo krivičnih obsodb. Prva je bila leta 1995 rehabilitirana Marija Košir, njen mož pa leto dni kasneje, a je le mesec dni pred odločitvijo sodišča umrl.

Zgodbo družine Košir sta predstavila avtorica knjige dr. Mateja Čoh Kladnik in Jože Košir, 

sin na brežiškem procesu obsojenega Jožefa Koširja.


Sin Jožefa Koširja Zoran je s hčerko Ano pripravil glasbeno točko.


Dogodka sta se udeležila tudi sestra Marije Košir Fanika Radanovič (v drugi vrsti desno) in

Slavko Lupšina ml., sin na smrt obsojenega Slavka Lupšine (v prvi vrsti na sredini). 


Avtor fotografij Ljubo Motore. 

Vse objave