Predstavitev zbornika "Bela knjiga slovenske osamosvojitve - nasprotovanja, ovire, izdaja"

Ljubljana (11. 9. 2013) – V petek, 6. septembra 2013, je v Stični potekala slavnostna prireditev Pristava 1990 - 2013 v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).  Ob tej priložnosti je bil predstavljen zbornik Bela knjiga osamosvojitve. Predstavitev je vodila dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo.

IMG_4431

Leta 1990 so ključni akterji nastanka slovenskega obrambno-varnostnega sistema na Pristavi nad Stično sprejeli in formalizirali strateške dokumente, ki so bili temeljna podlaga za zaključno fazo organiziranja Manevrske strukture narodne zaščite, na katerih je ob agresiji JLA na komaj samostojno Slovenijo temeljil učinkovit in uspešen oborožen odpor. V teh dokumentih je bila tedanja Jugoslovanska armada prvič jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev.

IMG_4434

Po pozdravnem nagovoru župana občine Ivančna Gorica Dušana Strnada je slavnostni govor imel Aleš Hojs, nekdanji minister za obrambo. Sledila je predstavitev zbornika "Bela knjiga slovenske osamosvojitve - nasprotovanja, ovire, izdaja." Predstavitev je vodila dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo, na njej pa sta sodelovala predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in evropski poslanec Lojze Peterle, ki sta bila ena ključnih akterjev slovenske pomladi.

Vse objave