Predstavitev znanstvene monografije dr. Mateje Čoh v Mariboru

Vabimo Vas na redno mesečno predavanje s predstavitvijo znanstvene monografije  dr. Mateje ČOH z naslovom »ZA SVOBODO, KRALJA IN DOMOVINO«. Ilegalne skupine v Sloveniji med letoma 1945 in 1952.

Avtorica v monografiji predstavi nastanek, organizacijo in delovanje ilegalnih skupin, t. i. band, po koncu druge svetovne vojne v Sloveniji. Ilegalne skupine so bile usmerjene protikomunistično in povojna oblast je bila prepričana, da so delovale s ciljem zrušiti tedanji družbeni in politični sistem v Jugoslaviji ter se zavzemale za vrnitev kralja Petra II. v domovino. Ta cilj naj bi dosegle s političnimi, z vojaškimi, obveščevalnimi in s propagandnimi akcijami; pri tem naj bi se povezovale s tujimi obveščevalnimi službami, predvsem z britanskimi in ameriškimi. Ilegalno delovanje je odkrivala in preganjala Uprava državne varnosti (Udba), ki je nekaj članov in podpornikov ilegalnih skupin likvidirala v akcijah za njihovo razbitje, večina pa je bila obsojena na javnih, političnih in montiranih sodnih procesih.

Pridružite se nam v sredo, 18. maja 2011, ob 18. uri, NA NOVI LOKACIJI: v Veliki dvorani v Karanteni, Pobreška cesta 20, Maribor.

Prisrčno vabljeni!                Direktorica:          Predsednik:          mag. Andreja Valič l.r.       red. prof. dr. Darko Friš l.r.Vse objave