Predvajanje romunskega filma "Za železno zaveso"

Ljubljana (8. 5. 2014) - V Kavarni Kinodvora je bil v ponedeljek, 5. maja 2014 predvajan dokumentarni film Za železno zaveso (Behind the iron courtain), ki je nastal v okviru romunskega Centra za študije novejše zgodovine iz Bukarešte. Ogledu filma je sledil pogovor z mladim romunskim zgodovinarjem Lucianom Vasilejem.

O REŽISERJU

Dokumentarec je režiral romunski režiser Bogdan Mustata, ki je diplomiral na Filmski šoli v Romuniji, leta 2001. V času študija je režiral kratki film Daniela, ki je prejel nagrado na Šolskem filmskem festivalu od Münchna do Karlovy Vary, v letu 2001. Od leta 2002 do 2007 je Bogdan živel v Vietnamu in Dubaju, kjer je delal kot scenarist in režiser na različnih projektih, med katerimi so bile TV serije, celovečerni film, nekaj televizijskih oddaj in reklame. Kratki film Bogdana Mustate Dober dan za plavanje, je prejel zlatega medveda na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu, leta 2008. Za železno zaveso je njegov prvi dokumentarni celovečerni film, ki ga je režiral.

PlakatPlakat

O PROJEKTU Film je del enega najpomembnejših projektov, posvečenih študijam komunizma v Romuniji, ki ga raziskuje Center za študije novejše zgodovine, z združenjem Rost in združenjem St. Mina iz Romunije, in je nastal s podporo še drugih partnerjev, kot je Študijski center za narodno spravo iz Ljubljane. Projekt Za železno zaveso – primer študije Romunije, je bil 70 % financiran s strani Evropske zveze oziroma njenega programa Evropa za državljane.

IMG_6093Uvodni nagovor dr. Tamare Griesser Pečar

Projekt je zastavljen tako, da je komuniciranje o tej temi dostopno širši javnosti, ne glede na stopnjo predznanja. Pri širitvi informacij zainteresirani javnosti so bili oblikovani štirje različni načini posredovanja: celovečerni dokumentarec, foto dokumentarni album, serija stripov in spletna stran www.ironcurtain.ro Vsak element projekta ima svojo individualnost in specifično ciljno občinstvo. Čeprav so obravnavane teme drugačne, pa vsi skupaj tvorijo zelo nazoren in celovit pregled preučevanja omenjenega obdobja. Če je film Za železno zaveso usmerjen v glavne faze pridobivanja moči komunistične partije in njenem vplivu na prebivalstvo, pa so stripi in dokumentarni album osredotočeni na dva izmed najbolj pretresljivih pojavov represije, ki so navedeni v filmu, to so mučenje političnih zapornikov in oborožen odpor v gorah.

IMG_6099Romunski zgodovinar Lucian Vasile

PARTNERJI PRI PROJEKTU Študijski center za narodno spravo (Slovenija), Occupation Of Latvia Research Society (Latvija), Berlin-Hohenschönhausen Memorial (Nemčija), The Institute for the Information on Communist Crimes (Švedska), Orthnet Foundation (Poljska), The Saints of Prisons Foundation, Konrad Adenauer Foundation, The Aspera Educational / Aspera ProEdu Foundation, Boston and Braşov, The Saints of Prisons Foundation, Christian Foundation Father Arsenie Boca, Five’s International, We Are Here.

IMG_6104

Projekt je bil do sedaj predstavljen v različnih krajih po Romuniji in v Ljubljani, sledijo pa še predstavitve v naslednjih evropskih mestih: v Berlinu, Rigi, Stockholmu in Bialystoku. P.s. V imenu izvajalcev projekta se gledalcem iskreno opravičujemo za neustrezen prevod dokumentarnega filma iz romunščine v slovenščino.Vse objave