Prelomna odločitev sodišča v Bratislavi: umor prebeglega je bil zločin, družina ima pravico do odškodnine!

Bratislava/Praga, 13. marec 2017. V prelomni odločitvi je okrožno sodišče v Bratislavi danes rehabilitiralo Hartmuta Tautza, osemnajstletnega prebežnika, ki so ga leta 1986 umorili psi obmejne straže na meji nekdanje Češkoslovaške in Avstrije. Družina umorjenega je upravičena do odškodnine s strani Slovaške republike. Platforma evropskega spomina in vesti pozdravlja odločitev sodišča kot prvo priznanje kaznivega dejanja povzročenega z umorom prebežnika. Slediti mora kazensko preganjanje izvajalcev zločina.

Osemindvajset let od padca komunizma ni bila dosežena pravica za umore prebežnikov, ki so poskušali prebegniti čez železno zavezo v bivši Češkoslovaški. Platforma evropskega spomina in vesti je v svojem projektu »JUSTICE 2.0« označila ubijanje civilistov med poskusom prebega na zahod, kot zločin proti človeštvu. Platforma je v primerih umorov nemških in poljskih državljanov na mejah bivše Češkoslovaške vložila kazenske ovadbe v Nemčiji in na Poljskem.

13. marca 2017 je okrožno sodišče v Bratislavi objavilo pomembno odločitev. Hartmut Tautz, osemnajstletni prebežnik iz Vzhodne Nemčije, ki so ga hudo poškodovanega zaradi pasjih ugrizov obmejni stražarji pustili umreti, je bil na podlagi akta št. 119/1990 o sodni rehabilitaciji, polno rehabilitiran. Družina bo za njegovo smrt od Slovaške republike prejela denarno odškodnino. Ta uspeh je posledica predanosti dr. Ljubomira Müllerja, odvetnika družine Tautz. Dr. Müller se nepopustljivo trudi za rehabilitacijo ljudi, ki so bili  nepravično preganjani pod komunizmom in je že dosegel nekaj sto sodnih odločitev v njihovo korist .

»To je prva in precedenčna odločitev slovaškega sodišča, ki izraža moralno zadostitev žrtvi železne zavese,« pravi dr. Ljubomir Müller.

Ondrej Krajňak, predsednik sveta slovaškega Inštituta za nacionalni spomin, vidi odločitev sodišča kot prelomno. »Po desetletjih so družine končno prejele moralno zadoščenje. In to je velik uspeh v slovaški sodni praksi,« pravi Ondrej Krajňak.

»Sedaj so za vse družine žrtev železne zavese odprta vrata, da se odpravijo na isto pot,« poudarja dr. Neela Winkelmann, izvršna direktorica Platforme.Vse objave