Premiera filma "Gradimo novi svet"

Ljubljana (6. 12. 2012) - V petek, 3. februarja 2012, je bila v Kinodvoru v Ljubljani predstavitev novega dokumentarnega filma "Gradimo novi svet", režiserja Marka Kobeta. Dokumentarni film razgalja enega največjih tabujev naše polpretekle zgodovine - Goli otok. Zgodovinarji in nekdanji kaznjenci v njem spregovorijo, kako je nastalo in delovalo koncentracijsko taborišče na tem majhnem jadranskem otoku, namenjeno predvsem t.i. informbirojevcem. Pri nastajanju dokumentarnega filma je sodeloval tudi mag. Renato Podbersič, sodelavec SCNR.

V začetku poletja 1949 je tja odpeljal tudi prvi slovenski kontingent. Prvič je v televizijskem intervjuju, objavljenem v tem filmu, svoje spomine opisal Jovo Kapičić, nekdanji general tajne politične policije UDBA in ustanovitelj Golega otoka.

Pred začetkom predvajanja dokumentarnega filma je potekala tudi kratka predstavitev, kjer so sodelovali nekateri protagonisti. Pogovor je vodila novinarka Mojca Mavec, sodelovali so še nekdanji zaporniki na Golem otoku: mag. Andrej Aplenc, Mihael Cenc in Radovan Hrast. Poleg njih je film predstavil še režiser Marko Kobe in zgodovinarja dr. Aleš Gabrič iz INZ in mag. Renato Podbersič iz SCNR.

Vse objave