Pričevanje Elizabete Pleničar, rojene Grom – spletni dogodek

»Slovenija je zame še vedno najlepša, ker sem tam rojena.«

Vabimo vas k ogledu pričevanja Elizabete Pleničar, rojene Grom, leta 1922 na Vrhniki. Družina Grom je bila katoliško usmerjena, oče je bil posestnik, mati pa je imela trgovino. Elizabeta je bila šesta od devetih otrok. Mlajši brat Tomaž je bil pri domobrancih in se je ob koncu vojne z njimi umaknil na avstrijsko Koroško. Od tam je bil vrnjen v Jugoslavijo in umorjen v povojnih izvensodnih pobojih. Očeta so po vojni zaprli, vendar so ga kmalu izpustili, ker so tako zahtevali domačini, saj je veliko naredil za Vrhniko.

Elizabeta je odšla od doma na avstrijsko Koroško že 5. maja 1945. V Kranju se ji je pridružila mlajša sestra. Ko sta opazili, da begunce vračajo v Jugoslavijo sta zbežali.  Nastanili sta se v Špitalu, od tam pa so Angleži begunce premestili v Italijo, v različna begunska taborišča. Elizabeta se je v taborišču Eboli srečala z zaročencem Dušanom Pleničarjem in se z njim poročila. Leta 1948 sta zakonca odšla v Nemčijo in kasneje v Anglijo.

Dušan je bil rojen leta 1921 v Litiji, v Ljubljani je študiral pravo. Postal je vodilni član organizacije Pobratim in Narodne legije. Leta 1944 se je pred gestapom umaknil iz Ljubljane in vodil četniško obveščevalno službo. Ob koncu vojne je odšel v Italijo in po bivanju v različnih taboriščih leta 1948 skupaj z ženo Elizabeto prispel v Veliko Britanijo. V Londonu je imel svojo tiskarno in je bil dolga leta urednik časopisa "Klic Triglava".

Elizabeta se je prvič vrnila v Slovenijo leta 1963, ko je zbolel oče. Imela je angleški potni list in ni imela težav z jugoslovanskimi oblastmi. Po smrti Tita pa so jo zasliševali vsakič, ko je prišla. Grožnje sta z možem prejemala tudi v Angliji.

Pričevanje je bilo posneto leta 2011 v Londonu. Vabljeni k poslušanju in ogledu  https://zakladnicaspominov-scnr.si/elizabeta-plenicar-rojena-grom/

Vse objave