Pričevanje Viktorije Bajda Kolarič – spletni dogodek

»Ne vem, zakaj nas je Bog rešil, ampak nas je!«

Tokrat vas vabimo k poslušanju pričevanja Viktorije Bajda Kolarič, Slovenke iz Clevelanda, rojene leta 1931 v Prebačevem pri Kranju. Njen oče je bil med drugo svetovno vojno prisilno mobiliziran v partizane, ko pa je videl, kakšne strašne stvari se dogajajo med njimi, je zbežal in se pridružil domobrancem v Voklem.

Ob koncu vojne so se z družino umaknili v Vetrinj. Mama je bila v osmem mesecu nosečnosti, najmlajšo sestrico pa so pustili pri stari mami. Ata se zaradi visoke mamine nosečnosti iz Vetrinja ni vrnil v Slovenijo, kar ga je rešilo gotove smrti. S Koroške so se podali na pot čez ocean v Severno Ameriko. Sestra, ki so jo med umikom pustili pri stari mami, je prišla za njimi šele, ko je bila stara 16 let.

Prvič se je Viktorija vrnila v Slovenijo leta 2003 in je bila navdušena nad lepoto svoje domovine. Viki pravi, da je bila božja volja, da so šli na tako dolgo pot in da so morali preživeti toliko težkega. V Ameriki se je poročila z Rudijem Kolaričem in si ustvarila družino.

Audio pričevanje je bilo posneto v Clevelandu leta 2011.

Prisluhnite spominom Viktorije Bajda Kolarič na naslednji povezavi  https://zakladnicaspominov-scnr.si/viktorija-bajda-kolaric/

Vse objave