Prireditev ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Ljubljana (24. 8. 2016) - Tudi letošnje leto je Študijski center za narodno spravo pripravil obeležitev evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Tokrat je obeležitev pripravil v torek 23.  avgusta, in sicer v sodelovanju z Vojaškim vikariatom Slovenske vojske ter Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani.

 IMG_1438

Ob 16.30 uri je v nekdanjih zaporniških celicah na Beethovni 3 v Ljubljani najprej potekalo odprtje razstave "STOP, cenzura! prepovedana literatura in knjižnice 1945-1991", avtorice Helene Janežič. Ob tem smo lahko prisluhnili tudi doživetemu recitalu Balantičeve pesmi v izvedbi Borisa Rifla iz NUK.

IMG_1447Prireditev v celicah.

IMG_1452Recital Borisa Rifla.

IMG_1455Nagovor avtorice razstave Helene Janežič.

Ob 17.30 uri je sledila položitev cvetja ob spominski plošči za žrtve vseh totalitarnih režimov v Sloveniji, ki se nahaja pred veleposlaništvom Združenih držav Amerike (Prešernova 31) in nagovor namestnika ameriškega veleposlanika gospoda Gautam Rane.

IMG_1474Položitev cvetja pred spominsko ploščo - namestnik ameriškega veleposlanika Gautam Rana in direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver.

Obeležitev spominskega dneva smo sklenili ob 18.30 uri z mašo za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Po maši je kratka akademija in nagovor pisateljice, publicistke in prevajalke Alenke Puhar. Njen nagovor si lahko preberete s klikom na povezavo.

IMG_1489Nadškof in metropolit Stanislav Zore. Njegovo pridigo si lahko preberete na tej povezavi.

IMG_1506Osrednja govornica publicistka Alenka Puhar.

Na tej povezavi pa si lahko ogledate še prispevek rtv slo o tem dogodku:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174422608Vse objave