Problematika rušitve nekdanjih taboriščnih objektov v Kidričevem

Na problematiko rušenja nekdanjih taboriščnih objektov je prvi opozoril Rajko Topolovec, v članku, ki ga je poslal medijskim hišam "Ali res mora  zloglasni koncentarcijski lager  v Kidričevem iti v pozabo?"

baraka1

Tudi direktorica SCNR, mag. Andreja Valič je na pristojne službe poslala poziv o zaščiti teh zgodovinsko pomembnih objektov: "Izvedeli smo, da se na področju nekdanjega koncentracijskega in delavnega taborišča v Kidričevem vrši rušenje stanovanjskega kompleksa starih stavb, med katerimi so tudi stavbe nekdanjega medvojnega delovnega in povojnega koncentracijskega taborišča v Kidričevem /Strnišče. Ker gre za objekte širšega zgodovinskega pomena, ki predstavljajo edine še ohranjene stavbe medvojnih in povojnih taborišč na Slovenskem, menimo, da bi bilo potrebno preprečiti njihovo rušenje, jih ohraniti in urediti kot muzej ali vsaj spomeniško zaščititi. To območje ima namreč dolgo taboriščno zgodovino. Najprej je bilo na tem območju taborišče za civilne begunce v 1. svetovni vojni, nato je bilo med 2. svet. vojno tudi nacistično taborišče, od poletja do jeseni 1945 je bilo tu prehodno taborišče za nemško manjšino, nato pa do leta 1950/51 delovno kazensko taborišče za politične nasprotnike. Več je o tem pisal in izdal dokumente in pričevanja tudi dr. Milko Mikola - Dokumenti in pričevanja o povojnih delovnih taboriščih v Sloveniji, Ljubljana: Ministrstvo za pravosodje Republike Slovenije, 2006".

barake2

Odziv ministrstva za kulturo je bil, da strokovna služba zadolžena za nepremično dediščino objektov, ki so bili predelani in zamenjani z novejšimi po drugi svetovni vojni, ni ovrednotila za kulturno dediščino in niso bili vpisani v register kot kulturna dediščina. Tudi v Dokumentih, v citirani knjigi dr. Milka Mikole iz leta 2006 je na stzr. 275 iz fotografij vidno, da so vzdolžne barake predelane, dodana so bila okna z roletami, dimniki, itd…

Kot nam je pred dnevi sporočil g. Rajko Topolovec, so se pristojni odločili od celotnega kompleksa nekdanjega taborišča ohraniti vsaj glavno upravno stavbo.

Vse objave