»Proces narodne sprave se mora nadaljevati«

Ljubljana (27. 3. 2012) – V dvorani frančiškanskega samostana v Kamniku je v petek zvečer v organizaciji Društva sv. Jakoba in Društva Demos na Kamniškem, potekal pogovor z direktorico Študijskega centra za narodno spravo mag. Andrejo Valič Zver o pomenu razčiščevanja tem iz polpretekle zgodovine v luči procesa narodne sprave med Slovenci.

Gostja pogovora mag. Andreja Valič Zver in moderator dr. Damjan Hančič.

V pogovoru, ki ga je moderiral zgodovinar dr. Damjan Hančič, je direktorica Študijskega centra za narodno spravo mag. Andreja Valič Zver predstavila delovanje te institucije, pomen objektivnega in vsestranskega prikazovanja določenih zgodovinskih procesov in dogodkov iz polpretekle zgodovine ter pomen govorjenja o temah, ki so večkrat zelo boleče, ko pa o njih spregovorimo, pa se zelo olajšamo. Ker pa se tisto, kar se pometa »pod preprogo« rado v prihodnosti ponovi, je potrebno tudi mlade v okviru učnega procesa seznanjati o vseh totalitarizmih in njihovih oblikah tako v preteklosti in sedanjosti. Tistim, ki totalitarizmov, četudi gre za samo enega izmed njih ali za blažjo obliko le-tega ne spoznajo oz. prepoznajo, je velika verjetnost, da se jim ta totalitarizem ponovi v vsej svoji grozoti.

Mag. Andreja Valič Zver od leta 2008 vodi Študijski center za narodno spravo. Ukvarja se z raziskovanjem procesa demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, raziskuje tudi družbeno in politično delo dr. Jožeta Pučnika, kot dolgoletni pedagoški delavec, pa se ukvarja tudi s seznanjanjem mladih generacij z nevarnostmi in pastmi totalitarizmov.

Udeleženci večera.

Mag. Andreja Valič Zver z gostiteljema, predsednico Društva sv. Jakoba Marjeto Humar in predsednikom Društva Demos na Kamniškem Igorjem Podbrežnikom.

Vse objave