Prof. dr. Edi Gobec iz Clevelanda prejel državno odlikovanje »Red za zasluge«

Dolgoletni prijatelj Študijskega centra za narodno spravo dr. Edi Gobec je konec avgusta 2020 iz rok generalne konzulke RS v ZDA Alenke Jerak, v imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel slovensko državno odlikovanje za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter obogatitev spoznanj o dosežkih Slovencev v svetu.

Ob tem smo njemu in ženi Mileni izrekli iskrene čestitke. Ko smo bili sodelavci SCNR leta 2011 na delovnem obisku pri Slovencih v Clevelandu, kjer smo med drugim posneli več pričevanj, sta nas na svojem domu gostila tudi Edi in Milena. Ogledali smo si njuno bogato knjižnico oziroma arhiv, kjer sta gostitelja več desetletij shranjevala zapise, izdaje in dokumentacije o delovanju Slovencev po svetu. Ob tem smo se na lastne oči prepričali, koliko truda, ljubezni in neizmerne pripadnosti Sloveniji sta zakonca Gobec vložila v to zbirko. S svojim delom in prizadevanjem sta izkazala nesebično predanost vsemu, kar je zaznamovano s slovenstvom.

Na Študijskem centru za narodno spravo smo ponosni, da z dr. Gobcem že vrsto let plodno sodelujemo in mu ob prejemu državnega odlikovanja želimo zdravja, moči in poguma ter izrekamo zahvalo za vse opravljeno delo.


Dr. Edi Gobec v svoji knjižnici.


Ga. Milena Gobec s sodelavkama SCNR.


Sodelavke SCNR na obisku pri Slovencih v Clevelandu.

Vse objave