Projekt SPOMENIK

Ljubljana (28.6.2011) - V torek, 21. junija 2011 je na območju Kočevskega roga pri breznih pod Macesnovo gorico potekalo poskusno testiranje projekta Spomenik. Projekt so pripravili in opravili zaključno testiranje sodelavci Horizon Research Univerze Nottingham iz Velike Britanije, Študijskega centra za narodno spravo in Narodno univerzitetne knjižnice. V projekt so bili vključeni tudi dijaki Gimnazije Želimlje pod vodstvom profesorja Jurija Emeršiča.

Prof. Emeršič med dijaki.

Dijaki z gospo Heleno Janežič iz NUK-a.

Tabla z napisom... In nato klic na kontaktno številko.

V projektu Spomenik obiskovalci preko mobilnega telefona, katerega številka je napisana na označeni tabli,  spremljajo posneto besedilo pričevalca. Besedilo govori o spominih preživelega domobranca, ki se je uspel rešiti iz brezna smrti. 

Intervju z dijaki o vtisih. Takšen način obveščanja je mladim zelo blizu.

Pesnik in igralec Tone Kuntner z dijaki ob breznu, v katerem ležijo trupla številnih po vojni pobitih domobrancev.

Dijaki in drugi obiskovalci so pričevanju prisluhnili z velikim zanimanjem in z željo, da se seznanijo s slovensko polpreteklo zgodovino tudi preko pričevanja. V intervjujih, ki so jih podali po končanem testiranju so povedali, da jim je takšen način posredovanja zelo blizu, da se jih močno dotakne in da bi morali čim več mladim in ostalim omogočiti tovrstno obliko seznanitve s tragično slovensko zgodovino.

Posebej doživeto so ob zaključku snemanja dijaki prisluhnili pesmi Karla Destovnika Kajuha, ki jo je pri breznu prebral slovenski pesnik Tone Kuntner.

Na območju Kočevskega roga so jugoslovanske in slovenske oblasti maja in junija 1945 na zločinski način pobile več tisoč nasprotnikov partizanskega oziroma komunističnega tabora. Ljudje so po strelu v tilnik popadali v jame in brezna, ki so jih morilci zaradi sigurnosti, da iz njih ne bi kdo pobegnil še dodatno zaminirali. Po do sedaj znanih podatkih se je iz jam v Kočevskem rogu uspelo rešiti dvanajstim možem.

Vse objave