Projektni dan na Škofijski gimnaziji Vipava

V soboto, 10. aprila 2010 je bil na Škofijski gimnaziji Vipava že tretje leto zapored za dijake organiziran projektni dan, tokrat na temo totalitarizmov. Življenje današnje mladine je precej oddaljeno od polpreteklih dogodkov, zato so se organizatorji nekoliko bali, da tema dijakov ne bo pritegnila. Izkazalo se je nasprotno - dijaki radi prisluhnejo zgodbam iz »prve roke«.

Dan se je začel z okroglo mizo. V tem delu je šola gostila nekdanje taboriščnike, ki so dijakom iz prve roke podali svoje pričevanja. To so bili: g. Marjan Tršar (Gonars, Teharje), ga. Tončka Kodermac (Auschwitz), ga. Sonja Amf Canziani (fašistični zapori). Pri pogovoru v uvodnem delu sta sodelovala tudi televizijska novinarja Jože Možina (RTV Slovenija) in Loredana Gec (RAI Trst), njuna naloga pa je bila dijakom pojasniti, zakaj je potrebno tudi dandanes pripovedovati te zgodbe. Pogovor z gosti je vodila prof. Tatjana Božič.

skgv1 Dijaki so z zanimanjem prisluhnili pričevanjem sester Tončke Kodermac in Marije Ličen, ki sta bili med 2. svet. vojno internirani v koncentracijsko taborišče Auschwitz.

V drugem delu so se dijaki razporedili po različnih dejavnostih in nekateri so tako podrobneje spoznali goste iz prvega dela. Z Marjanom Tršarjem, ki je ob tem na šoli predstavil tudi svoje grafike, nastale v taborišču, se je skupina dijakov odpeljala v nekdanje fašistično taborišče Gonars; Sonja Amf Canziani in Loredana Gec sta dijakoma na šoli predstavili dokumentarni film Sonja; sestri Tončka Kodermac in Marija Ličen, ki sta bili v Auschwitz privedeni v starosti 13 in 14 let, sta dijakom  pripovedovali o svojih taboriščnih izkušnjah; novinar Jože Možina pa je dijakom predstavil svoj dokumentarni film Čas vojne. Nekateri dijaki so odšli na krajše ekskurzije in so si tako po skupinah ogledali: nekdanji judovski geto s sinagogo v Gorici (vodil je zgodovinar mag. Renato Podbersič, sodelavec SCNR), nekdanjo mejo med Novo Gorico in Gorico ter brezna na Trnovem, kjer ležijo ob koncu vojne pobiti civilisti in vojaki. Dve skupini maturantov sta obiskali Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, kjer sta se s pomočjo virov seznanili s fašizmom, nacizmom in komunizmom.

skgv2Sodelavec SCNR, mag. Renato Podbersič, je skupino dijakov odpeljal na ogled sinagoge in judovskega geta (na sliki) v Gorici.

Na vipavski gimnaziji se je projektni dan zaključil z aktualnim vprašanjem – ali je mogoče, da se totalitarizmi ponovijo. Dijaki dramske delavnice so namreč uprizorili provokativno delo Val (avtorja Todda Strasserja), ki odpira vedno aktualno vprašanje o možnostih manipulacije z ljudmi pod krinko discipline, akcije, moči, zmage…

Vse objave