Prva obletnica odkritja Hude jame

Ob prvi obletnici vstopa raziskovalcev na prizorišče zločina v rovu sv. Barbare v Hudi jami, sta Študijski center za narodno spravo in Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravila  srečanje, na katerem so predstavili dosedanje delo, načrti za naprej, dileme in nemoči, ki se pojavljajo ob odkritju tega slovenskega Katyna. Hkrati je bil tudi  predstavljen zbornik z mednarodnega simpozija z naslovom Totalitarizmi – vprašanja in izzivi, ki je potekal novembra lansko leto in na katerem je s prispevkom med drugimi sodeloval tudi grof Nikolaj Tolstoy.

VIDEO: Dr. Mitja Ferenc o prvi obletnici odkritja Hude jame.

Pri izkopavanjih v Hudi Jami je bilo najdenih nekaj več kot 700 okostij žrtev, po predvidevanjih pa naj bi jih bilo v rovu nekaj tisoč, morda več kot 5000, je ob obletnici odkritja grobišča dejal predsednik komisije za prikrita grobišča Jože Dežman. Trenutno poteka urejanje rova, kot ga zahteva zakonodaja, nato pa se bodo izkopavanja nadaljevala.

JAMA1 Zbornik z novemberskega simpozija z naslovom Totalitarizmi je predstavila dr. Mateja Čoh.

Po dosedanjih izkopavanjih gre sklepati, da so bili v Barbarinem rovu pobiti slovenski vojni ujetniki in civilisti, pripeljani iz taborišča na Teharjah, med njimi tudi ženske. Pobijanje je potekalo v več valovih, na več načinov, izvajale pa so ga slovenske enote Korpusa narodne obrambe Jugoslavije (Knoja), je na srečanju, ki sta ga ob obletnici pripravila Študijski center za narodno spravo in Muzej novejše zgodovine Slovenije, dejal Jože Dežman. Vodja kriminalistične akcije Sprava Pavel Jamnik je bo tem dodal, da za zdaj za nobeno od žrtev ne vedo njenega imena in priimka. Na koncu razprave je tudi pozval, da se na obeh v državljansko vojno vpletenih straneh (tako na partizanski kot domobranski strani) preneha delitev žrtev na "vaše in naše", ampak da se vse žrtve obravnavajo enkopravno, morebitno krivdo pa ugotavlja individualno.

JAMA2Člani vladne komisije za evidentiranje povojnih grobišč so bili precej kritični do odnosa slovenske vlade do primernega označevanja in urejanja teh grobišč.

Vodja sektorja za vojna grobišča pri ministrstvu za delo Marko Štrovs je izrazil prepričanje, da gre v primeru Hude Jame za veliko odprto vprašanje, ki ga je treba rešiti, če hočemo biti "spodobna država". Zdajšnja vlada je po njegovem podobno kot prejšnja izkopavanju naklonjena in če "bo tako tudi v izvršilni fazi, bomo naredili velik korak naprej". Hude Jame namreč po njegovem ni več mogoče prikriti: "Prej ali slej bodo vsa grobišča odkrita, saj bodo ljudje vedno poskrbeli za svoje mrtve." Huda Jama pri Laškem je po njegovem sicer le za eno od 594 grobišč, ki jih je treba še urediti, eno večjih med njimi pa je t.i. tankovski jarek na Teznem pri Mariboru, kjer število pobitih presega 15.000. Povedal je še, da nameravajo grobišča v letošnjem in naslednjem letu sistematično pregledati.

JAMA4 Direktorica SCNR, mag. Andreja Valič pozdravlja udeležence srečanja.

Vodja evidentiranja prikritih grobišč dr. Mitja Ferenc je izrazil razočaranje, da vprašanje prikritih grobišč še vedno ni ustrezno rešeno. 20 let je namreč po njegovem za vsako normalno državo dovolj časa, da bi uredila ta vprašanja.

JAMA3

Opozoril je, da so kljub vsej razsežnosti in krutosti pobojev prizadevanja, da se žrtve dostojno pokoplje, še vedno omalovaževana in pospremljena s komentarji, naj prenehamo izkopavati kosti in se ukvarjati s preteklostjo. A v smetišča spremenjena grobišča za Ferenca ne morejo biti preteklost. Po njegovem so stvarnost, pred katero si vsaka demokratična država ne sme zakrivati oči.

JAMA5

Nesprejemljive so zanj poenostavitve, češ da so bile žrtve zagotovo krive, če so bile pobite, in da je šlo za narodne izdajalce, ki so si smrt zaslužili: "Takšne poenostavitve so nesprejemljive predvsem zato, ker o krivdi in grehu ne morejo presojati njihovi morilci. Kriv je tisti, ki mu je bilo sojeno in mu je bila krivda dokazana."

Ferenc se sicer boji, da bo evidentiranje in odkrivanje prikritih grobišč, tudi v Hudi jami ustavljeno. Vse več je namreč tistih, "ki imajo moč in jim razkrivanje zločina ni v interesu". Ob tem se je tudi vprašal, kdo je tisti, ki bo zastavil besedo, da se bodo izkopavanja nadaljevala: "Prišli smo namreč do vrat svoje preteklosti, jih odprli in vstopili, zdaj pa ne moremo ven, da bi povedali, kaj smo videli."

Vse objave