Prvi dan mednarodne konference "Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje"

Ljubljana (13. 11. 2018) - Danes je v dvorani Državnega sveta RS potekal prvi dan mednarodne konference z naslovom "Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje". Današnji dan je bil posvečen slovenskim temam in slovenskim razpravljalcem, udeležence pa je v uvodu nagovoril tudi predsednik RS gospod Borut Pahor.

Projekt Temna stran meseca II je refleksija na razstavo z istoimenskim naslovom pred 20 leti, ki je prvič po koncu komunističnega sistema pri nas skušala prikazati ta totalitarni sistem v njegovi neolepšani luči. Na tokratnem mednarodnem posvetu sodeluje širok spekter domačih in tujih raziskovalcev, ki želijo s svojim prispevkom spodbuditi k razmišljanju o spoštovanju človekovega dostojanstva in spregovoriti o temeljnih človekovih pravicah ter kršitvah le teh.

Najprej so udeležence pozdravili sodelavka SCNR Marta Keršič, direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nagovor predsednika Pahorja v pisni obliki: KLIK NA POVEZAVO. 

Prvi panel je vodila dr. Tamara Griesser Pečar, v panelu pa sta nastopila dr. Vasko Simoniti, ki je predstavil referat Neprav(n)a država in dr. Lovro Šturm z referatom "Začetek revolucionarnega kazenskega prava na Slovenskem in njegovi odmevi po drugi svetovni vojni in po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije"

Drugi panel je vodil dr. Renato Podbersič, na njem pa sta natopila dr. Milko Mikola z referatom "Viri za proučevanje povojne represije v Sloveniji" in dr. Tamara Griesser Pečar z referatom "Katoliška Cerkev, sovražnik številka ena?".

Tretji panel je vodila dr. Jelka Piškurić, z referati pa so nastopili nekdanji taboriščnika na Golem otoku mag. Andrej Aplenc ("Psi lajajo, karavana gre naprej"), tržaški publicist Ivo Jevnikar ("Težavno odkrivanje zamejske temne strani meseca") in Janez Suhadolc ("Temna in svetla stran meseca slovenskih likovnih umetnikov"). Četrti panel je vodil dr. Damjan Hančič, referenti pa so bili Aleš Berger ("Narodni heroji na pročeljih slovenskih osemletk"), dr. Ivan Klemenčič ("Slovenska avantgarda, novi razred in mafija do danes") in dr. Milček Komelj ("Temna stran meseca v luči slovenske likovne umetnosti 20 let pozneje").

Vse objave