Razprava o zločinih totalitarnih režimov se v Evropski uniji nadaljuje

Evropska komisija je v skladu z odločitvijo Evropskega sveta 2008/913/JHA o boju proti rasizmu in ksenofobiji izdala posebno poročilo o razmerah v državah članicah EU glede zavesti o zločinih, ki so jih zagrešili totalitarni režimi.Poročilo je na temelju prispevkov nacionalnih ekspertov pripravila španska institucija Institute for Public Goods and Policy v okviru svojega Centra za humanistične in družboslovne znanosti.

Skupino je vodil prof.dr. Carlos Closa Montero. Evropska komisija je dne 22. decembra 2010 poročilo posredovala Evropskemu parlamentu in Evropskemu svetu. Z javno objavo poročila se predvidoma začenja široka javna razprava o zločinih totalitarnih režimov v državah Evropske unije. Posebna strokovna komisija Študijskega centra za narodno spravo je Evropski komisiji in avtorjem poročila že posredovala pripombe, popravke in dopolnitve, ki zadevajo razmere na Slovenskem.

Poročilo Evropske komisije najdete na spletni strani: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/pdf/com(2010)_873_1_en_act_part1_v61.pdf

Pripombe, popravke in dopolnitve, ki jih je pripravila posebna strokovna skupina Študijskega centra za narodno spravo, najdete na spletni strani: klik na povezavo.

Vse objave