Razstava "Skozi čas preizkušenj" gostuje v Celovcu

Ljubljana (20. 4. 2018) - V Tischlerjevi dvorani v Celovcu je v sredo 18. aprila 2018 potekalo odprtje razstave in predstavitev knjige Skozi čas preizkušenj, ki govori o življenjskih izkušnjah gospe Jelke Mrak Dolinar.

Avtorica razstave dr. Jelka Piškurić.

Zgodba njene družine govori o begunstvu staršev zaradi fašističnega nasilja na Primorskem, o tem, da so družino Nemci v obdobju okupacije izselili, in o begu pred komunističnim nasiljem. Ko se je ob koncu vojne skupaj z domobranci in nasprotniki komunizma Jelka želela umakniti na Koroško, je po spletu okoliščin obtičala ujeta na vlaku skupaj z domobranskimi ranjenci. Njena odločitev, da v nasprotju z drugim zdravniškim osebjem ne zapusti nemočnih ljudi v stiski, je v nadaljevanju privedla do tega, da jo je povojna oblast kaznovala. Tako je skupaj s sestro Kristo namesto med begunci v Avstriji končala v taborišču v Šentvidu nad Ljubljano, pozneje pa v različnih ženskih zaporih, pri čemer so bili sodni postopki proti njej politično motivirani.

Pozdravni nagovor direktorice SCNR dr. Andreje Valič Zver.

Organizatorji dogodka so bili celovška Mohorjeva, Krščanska kulturna zveza (KKZ) in Študijski center za narodno spravo. Zbrane gledalce so ob začetku pozdravili Franc Kelih, direktor Mohorjeve, dr. Miha Vrbinc, podpredsednik KKZ, in dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo. Razstavo in knjigo je predstavila dr. Jelka Piškurić, ki je ob koncu zbrane gledalce tudi popeljala skozi razstavo. Program je popestrila pevska skupina Mohor in Fortunat.

Razstava bo na ogled do srede, 9. maja 2018, ob delavnikih od 8. do 17. ure. Dogodek je bil uvod v niz prireditev o slovenski povojni emigraciji. Prihodnjo sredo, 25. aprila, se bo nadaljeval s podijsko diskusijo Povojna emigracija na Koroškem in njen doprinos h krepitvi narodne zavesti, zaključil pa se bo 9. maja s predstavitvijo knjige Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana Kocmurja.O tem si lahko preberete tudi:http://volksgruppen.or f.at/slovenci/stories/2907626/. 

Vse objave