SCNR na konferenci v Londonu

V sredo, 13. aprila 2011, je potekala v Londonu, na sedežu Centra za raziskovanje postkomunističnih gospodarstev (The Centre for Research into Post-Communist Economies, 57 Tufton Street) mednarodni znanstveni posvet z naslovom ZLOČINI KOMUNISTIČNEGA TOTALITARIZMA - KAKO RAZDVAJAJO NARODE.

Posvet sta organizirala The Centre for Research into Post-Communist Economies iz Velike Britanije in Študijski center za narodno spravo iz Ljubljane.

Srečanju je predsedoval predsednik Britansko-slovenskega društva prijateljstva Keith Miles, na njem pa so sodelovali zgodovinarji, pravniki, digitalni oblikovalci in publicisti. Sodelujoči bodo spregovorili o Vetrinjski tragediji in še vedno neizmerjenih posledicah tega strašnega obdobja za slovenski narod, o odgovornosti tedanjih britanskih oblasti pri prisilnem vračanju domobrancev in civilistov v Jugoslavijo po koncu vojne leta 1945, o povojnem preganjanju Cerkve, ilegalnih skupinah, o nastanku ideje o ustanovitvi britansko - slovenske zgodovinske komisije in kako mladim predstaviti bolečo polpreteklo zgodovino.

Po zaključku konference so udeleženci posveta britanski vladi izročili peticijo z zbranimi več kot 1600 podpisi v podporo ustanovitvi britansko-slovenske zgodovinske komisije. Kasneje bo peticija izročena tudi slovenski vladi. Več o konferenci v prihodnjih dneh

Vse objave