Seminar JUSTICE 2.0 »Mednarodna pravičnost za zločine komunizma« v Državnem svetu

Ljubljana (22. 4. 2016) - V četrtek, 21. aprila 2016 je v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije potekal mednarodni seminar z naslovom JUSTICE 2.0, v organizaciji Platforme evropskega spomina in vesti, Študijskega centra za narodno spravo in Fakultete za državne in evropske študije.

V okviru seminarja so referenti predstavili rezultate projekta »Mednarodna pravičnost za zločine komunizma«, med katerim so identificirali še živeče osebe, odgovorne za zločine proti človečnosti, zagrešene v času komunizma v Evropi.

Z uvodnim pozdravom je udeležence nagovoril gostitelj srečanja državni svetnik mag. Bojan Kekec.

IMG_9287

Slovenske razmere je v uvodnem nagovoru predstavila dr. Tamara Griesser Pečar, zgodovinarka in vodja raziskovalnega programa na Študijskem centru za narodno spravo. Na dosedanje procese v obdobju slovenske tranzicije se je kritično ozrl dr. Jernej Letnar Černič, strokovnjak za pravo človekovih pravic in profesor na Fakulteti za državne in evropske študije. Vodja projekta in direktorica Platforme evropskega spomina in vesti dr. Neela Winkelmann je predstavila dosedanje delo in rezultate omenjenega projekta znotraj Platforme, v prizadevanjih za odkrivanje nezastarljivih komunističnih zločinov. Sledila sta referata članov mednarodne ekipe pravnih svetovalcev Platforme evropskega spomina in vesti. O načinih storitve kaznivih dejanj in različnih stopnjah odgovornosti pri izvajanju zločinov je spregovorila  dr. Clotilde Pégorier iz Univerze v Zürichu (Švica), ki trenutno deluje na Pravni fakulteti Univerze v Essexu (Velika Britanija). Dr. dr. Albin Eser, zaslužni direktor Max Planck inštituta za tuje in mednarodno kazensko pravo in nekdanji sodnik Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije iz Freiburga (Zvezna republika Nemčija) pa je podal razmišljanje  o nadnacionalni odgovornosti za pregon in preprečevanje mednarodnih zločinov.

IMG_9297

Sledil je video nagovor Illimarja Lepik von Wirén, predsednika delovne skupine za novo supranacionalno sodno institucijo z Ministrstva za pravosodje iz Estonije. Seminar in razpravo je moderiral dr. Jože Dežman, zgodovinar in predsednik Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Srečanje se je zaključilo s predvajanjem pretresljivega dokumentarnega filma JUSTICE 2.0, ki prikazuje resnične primere kršenja človekovih temeljnih pravic in svoboščin, ki še vedno niso dosegle sodnega epiloga in poravnave.

Vse objave