Simpozij in spominska slovesnost ob Dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v Kobaridu

Ljubljana (1. 9. 2013) – Študijski center za narodno spravo, Občina Kobarid, Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta in Krožek Antona Gregorčiča iz Gorice so v petek, 30. avgusta 2013 v Kobaridu pripravili dva dogodka v počastitev Dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov: mednarodni znanstveni posvet o fašizmu in protifašizmu na Primorskem v in osrednjo prireditev na Kobariškem trgu s slavnostnim govornikom pisateljem Borisom Pahorjem.

23. avgust je dan, ki ga je Evropa z Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu pred petimi leti posvetila vsem žrtvam, ki trpijo pod totalitarnimi in avtoritarnimi režimi. Slovenska vlada je leta 2012 razglasila 23. avgust za uradni spominski dan tudi v Sloveniji. Na evropski ravni sta ob tej priložnosti v Litvi, ki predseduje EU, 22. in 23. avgusta potekali spominska slovesnost in mednarodna konferenca.  Sodelovali so ministri za pravosodje in predstavniki mladih z območja Evropske skupnosti. Razmišljali so, kako razširiti znanje mladih Evropejcev o totalitarnih režimih in o pomenu počastitve spomina na žrtve teh režimov.

Totalitarizmi so bili rojeni na ruševinah prve svetovne vojne. Seznam evidentiranih žrtev 2. svetovne vojne in po njej v Sloveniji sega do številke 97.506. Za vsako žrtvijo stoji človek z imenom in priimkom, z družino, očetom, materjo, sestrami, brati. Mnogi med njimi so bili mladi fantje in dekleta, možje in mamice, otroci. Številni še danes nimajo svojega groba, kraja miru, kjer bi se svojci lahko poklonili njihovemu spominu. Ali zmoremo kot demokratična družba narediti korak bližje k najosnovnejši pravici vsakega človeka, pravici do pokopa? Kot državljani Slovenije in državljani Evrope smo zavezani k spoštovanju človekovih pravic, svobode in demokracije. Ne prelagajmo tega bremena na prihodnje rodove. Zapustimo jim dediščino, ki bo temeljila na spoštovanju pravic, svoboščin in dostojanstvu človeka.

Primorska, pokrajina na stičišču različnih narodov, dežel, držav in kultur, je bila v zgodovinskem času in prostoru ena tistih, ki ji v preteklosti ni bilo prizanešeno. Predvsem je bil njen krvni davek ogromen v času prve svetovne vojne, pa tudi med drugo svetovno vojno in po njej. Prav zato smo letos na Študijskem centru za narodno spravo za kraj spominske svečanosti izbrali Posočje.

Mednarodni znanstveni posvet o fašizmu in protifašizmu na Primorskem, ki je potekal prostorih Ustanove »Fundacija poti miru v Posočju« Dopoldanski mednarodni znanstveni posvet smo namenili razmisleku o fašizmu in protifašizmu na Primorskem.

IMG_3481

Po uvodnih nagovorih, dr. Andreje Valič Zver iz Študijskega centra za narodno spravo, Iva Jevnikarja iz Društva slovenskih izobražencev iz Trsta, Darje Hauptman, županje občine Kobarid in Željka Cimpriča iz Kobariškega muzeja, so spregovorili ugledni strokovnjaki, ki delujejo v domovini in zamejstvu.

IMG_3486 mag. Renato Pobersič

IMG_3498 Miha Uršič

IMG_3501 Dr. Tamara Griesser Pečar

Mag. Renato Podbersič iz Študijskega centra za narodno spravo, je predstavil »Združitev Italije in pojav iredentizma«, Miha Uršič iz Fundacije Poti miru v Posočju »Italijanska okupacija Posočja med prvo svetovno vojno in civilne žrtve«, dr. Tamara Griesser Pečar, Študijski center za narodno spravo »Register pojavov in žrtev totalitarizma s poudarkom na fašizmu«, dr. Mira Cencič, docent za didaktiko v pokoju »Protifašistične narodno-obrambne organizacije«, dr. Blaž Torkar iz Vojaškega muzeja Slovenske Vojske »Delovanje fašističnih represivnih organov v Julijski krajini med obema vojnama« in prof. Ferruccio Tassin, podpredsednik Inštituta za socialno in versko zgodovino iz Gorice »Fašistična koncentracijska taborišča«.

IMG_3517 dr. Mira Cenčič

IMG_3530 prof. Ferruccio Tassin

VEČERNA SLOVESNOST Z GOVOROM BORISA PAHORJA

IMG_9330 Pozdravni nagovor direktorice SCNR, dr. Andreje Valič Zver.

Videoposnetek pozdravnega nagovora direktorice SCNR, dr. Andreje Valič Zver.

Direktorica SCNR, dr. Andreja Valič Zver je zbrane pozdravila z naslednjimi besedami:

"Spoštovani visoki gostje, gospe in gospodje,

Pozdravljeni v imenu SCNR, ki letos že petič obeležuje evropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, tokrat ne le s slovesnostjo, pač pa tudi z mednarodno znanstveno konferenco. Za prijazno sodelovanje se zahvaljujem Občini Kobarid, DSI iz Trsta ter krožku Antona Gregorčiča iz Gorice ter vsem, ki ste na kakršenkoli način pomagali pri pripravi in izvedbi vseh dogodkov. Še posebej smo počaščeni, ker je skladatelj Avgust Ipavec za nocoj napisal novo glasbeno delo, naš slavnostni govornik, tokrat v tej vlogi že drugič, pa je gospod Boris Pahor!

Vsem sodelujočim torej velja iskrena zahvala za njihov prispevek pri ohranjanju dostojnega spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Evropa je spomin nanje na najvišji ravni počastila v Litvi, s konferenco predstavnikov EK, pravosodnih ministrov ter srečanjem mladih, ki so razmišljali o sporočilih za prihodnost.

Saj prav zato gre, da razumemo, da se je iz napačnega ravnanja v preteklosti potrebno učiti in da je za obstanek demokracije pomembno poznati preteklost v vsej njeni celovitosti. O krhkosti demokracije je razmišljal, pisal in objavljal tudi kobariški rojak Andrej Uršič, ki ga je pred 66 leti ugrabila UDBA in od takrat je za njim izginila vsaka sled... To pa je le ena - pa vendar pomembna -  izmed tisočev in tisočev nedokončanih zgodb, ki še vedno bolijo...

Da bi na Slovenskem v prihodnje ubirali mirnejše in spravnejše poti, bo treba graditi na resnici in pravici. Slovenska družba mora doseči soglasje, kako zdraviti rane iz preteklosti, ki nas vedno znova bolijo, kako presegati delitve, ki nas slabijo in ogrožajo našo prihodnost, kako obravnavati totalitarno dediščino v vsej njeni celovitosti.

SCNR, komisija Vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic, Komisija Vlade RS za reševanje vprašanja prikritih grobišč zato predlagamo sprejem  evropske resolucije o spominu in vesti, pravno presojo celovite medvojne in povojne problematike, sprejem nediskriminatornih vojnih zakonov, identifikacijo ostankov žrtev, pieteten pokop vseh preminulih oziroma ustrezno ureditev morišč in grobišč, skupni spomenik in razglasitev Hude jame in drugih morišč za kulturne spomenike nacionalnega pomena, dostop do arhivov druge Jugoslavije, temeljne in primerjalne raziskave o kršenju človekovih pravic in svoboščin v totalitarnih režimih ter oblikovanje slovenske Platforme spomina in vesti.

Simbolna dejanja so pomembna, vendar jim morajo slediti konkretna spravna dejanja na podoročju politike, pravne države, raziskovanja, znanstvenega proučevanja in izobraževanja. Predvsem pa je potrebno resnično sočutje, strpnost in spoštovanje človekovega dostojanstva – prav vsakega od nas!"

IMG_9309 Pozdravni nagovor kobariške županje Darje Hauptman

IMG_9339 Slavnostni govornik, stoletnik Boris Pahor.

Posnetek celotnega govora Borisa Pahorja.

Osrednja svečanost je  potekala na Kobariškem trgu, 30. avgusta 2013, s pričetkom ob 19. uri. Slavnostni govornik je bil slovenski pisatelj iz Trsta, akademik, stoletnik in dobitnik nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2013, gospod Boris Pahor. V kulturnem delu programa je bila krstno izvedena kantata "Skrivnost rož v gorah", skladatelja Avgusta Ipavca. Kantata v ljudskem stilu za zbore, dva solista, mali orkester in orgle je bila posvečena žrtvam prve svetovne vojne in so jo izvedli zbori iz Posočja, pod vodstvom Mateja Kavčiča.

IMG_9296 Izvajanje himne.

IMG_9334 Veliko obiskovalcev prireditve.

IMG_9357Prireditve so se med drugim udeležili: poslanci v DZ RS: Alenka Jeraj, Daniel Krivic, Jožef Jerovšek, poslanka in predsednica Nove Slovenije Krščanske ljudske stranke Ljudmila Novak s soprogom, dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu, Jan Zobec, namestnika predsednika ustavnega sodišča, Lea Hladky Turk – asistenka na vojaškem viktoriatu, Nj. Eks. Joseph A. Musomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji, nj. Eks. Marianna Oravcova, veleposlanica Slovaške, nj. eks. dr. István Szent-Iványij, veleposlanik Madžarske, Mrs. Carmen Florea, predstavnica romunske ambasade, dr. Kristin Schneidewindt, namestnica nemške veleposlanice, Ms. Lena Handwerk, predstavnica nemškega veleposlaništva, Maria Cristina Antonelli , generalna konzulka italijanske republike in Lucia Castellani, namestnica italijanske veleposlanice.

IMG_9354 Združeni posoški pevski zbori.

Vse objave