Slovesnost in mednarodna konferenca v Budimpešti

Ljubljana (30. 8. 2012) - Ob letošnjem Evropskem dnevu spomina na žrtve  totalitarnih režimov sta tudi letos, tokrat v Budimpešti, 23. avgusta 2012 potekali posebna mednarodna konferenca in slovesnost. Iz Slovenije sta se slovesnosti in konference udeležila Državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman in direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver.

Udeleženci konference.

Gostitelj obeleževanja vseevropskega dneva spomina na žrtve totalitarnih režimov je bil podpredsednik vlade ter minister za pravosodje in javno upravo Madžarske Tibor Navracsics, udeležili so se je ministri oz. državni sekretarji za pravosodje in predstavniki centrov za proučevanje totalitarizmov iz Češke, Poljske, Nemčije, Slovaške, Bolgarije, Litve, Latvije, Estonije, Portugalske, Nizozemske, ter predstavniki diplomatskega zbora v Budimpešti. Mednarodno konferenco, ki je potekala v madžarskem parlamentu, je odprl predsednik Janos Ader. V svojem nagovoru je poudaril nesmisel političnega opredeljevanja diktature, saj so žrtve totalitarnih režimov 20. stoletja  prizadela nehumana dejanja storjena tako v imenu nacizma, komunizma in fašizma.

Državni sekretar Helmut Hartman.

Državni sekretar Helmut Hartman je v svojem nagovoru poudaril, da se je Slovenija v 20. stoletju srečala z vsemi tremi evropskimi totalitarizmi: fašizmom, nacizmom in komunizmom. Slovenska družba se je tako kot večina evropskih držav soočila s pravnimi, družbenimi, psihološkimi in drugimi posledicami preteklega nasilja in nepravičnosti totalitarizmov. Izpostavil je, da je poleg pravnega in moralnega zadoščenja pomemben tudi zgodovinski spomin ter nadaljeval, da se številne slovenske raziskovalne ustanove sistematično in verodostojno ukvarjajo z različnimi aspekti zgodovine 20. stoletja in posledicami totalitarizmov.

Dr. Andreja Valič, direktorica SCNR.

Ob boki mednarodne konference, so predstavniki centrov za proučevanje totalitarizmov, podpisali pismo o nameri ustanovitve skupnega muzeja totalitarizmov 20. stoletja.Vse objave