Slovesnost ob Lipi sprave

Ljubljana (17. 6. 2013) – V soboto, 15. junija, je Društvo Združeni ob lipi sprave ob lipi sprave na ljubljanskih Žalah obeležilo dan krivde, odpuščanja in sprave. Zbranim je pregovoril predsednik društva Janez Juhant in poudaril pomen jasnega vpogleda v med in povojne dogodke. Slovesnosti se je s strani SCNR udeležil predsednik Sveta SCNR dr. Damjan Hančič.

Juhant je v uvodu opozoril na poboje po drugi svetovni vojni in se vprašal, koliko v medijih, šolah in drugih javnih ustanovah slišimo o Barbarinem rovu, Kočevskem Rogu ter drugih več kot šesto grobiščih po Sloveniji. "Beremo o žrtvah prometnih nesreč doma in po svetu, o Srebrenici in pobojih drugod, tudi komunističnih, a naše žrtve ostajajo zabite v jarkih in jamah, a še globlje zakopane v kolektivni zavesti," je opozoril. Po njegovih besedah so vsi tisti, ki opozarjajo na to, v družbi označeni za marginalce in entuziaste.

V opisovanju medvojnih dogodkov je opozoril, da žrtve revolucije in vojne niso izpolnjevale svoje volje, pač pa so jim jo vsilili drugi, ter poudaril, da so bili žrtve okupatorja tudi mnogi duhovniki. "In kakor da gorja ne bi bilo še zadosti, so komunisti sprožili še revolucijo, ki je izsilila vaške straže in domobranstvo, saj so bili verni Slovenci prisiljeni braniti svoje domove pred napadi OF in VOS," je dejal.

Nekateri drugi narodi so bili po ugotovitvah Juhanta sposobni preseči preteklost in delitve, pri nas pa se to še ni zgodilo, ker govorica vidnih politikov in t. i. strokovnjakov ne odraža resnice in se zapleta v vedno nove laži o naši preteklosti. Zato se je vprašal: "Kdaj bomo govorili normalno o revoluciji in njenih žrtvah, o prevarah in stranpoteh te družbe tako, da bodo ne glede na strinjanje imele besede svoj pomen." Ker dokler slovenska država ne bo imela jasnega vpogleda v to, kar se je nekoč dogajalo, nima prihodnosti, je zaključil Juhant.

Med slovesnostjo je častni vod Slovenske vojske ob lipo položil žalni venec. V kulturnem programu pa je med drugim nastopil trobentač orkestra slovenske policije.

Vse objave